Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Pomoćnik gradonačelnika razgovarao sa predstavnicima penzionera

Ove godine Međunarodni dan starih osoba, 1. oktobar, širom sveta obeležen je kampanjom „Ne zapostavimo nikoga: promovišimo društvo za sve generacije“.

Pomoćnik gradonačelnika Saša Simić tim povodom je primio predstavnike Udruženja penzionera Valjeva, kako bi sagledao sve probleme koje ovu najstariju populaciju muče. „Prema poslednjem popisu stanovništva Srbije, stari čine 16,8 odsto ukupnog stanovništva, a procenjuje se da će procenat osoba preko 65 godina za tri decenije iznositi najmanje 22 odsto, što je skoro svaki peti stanovnik, pa se stoga moramo baviti rešavanjem vaših problema i pružanja pomoći. Ja sam tu da sagledamo sve vaše probleme i da iznađemo načine i mogućnosti da ih rešimo“ rekao je pomoćnik Simić.

Penzioneri su izneli probleme koji ih muče. Najviše je bilo reči o pitanjima u vezi poboljšanja uslova života penzionera u Valjevu. Smatraju da i osobe sa sela starije od 65 godina treba da budu oslobođene plaćanja karte u prigradskom saobraćaju, da se obezbede sredstva za pomoć starim licima koji imaju veoma niska primanja ili nikakva, da se prostorije svih mesnih zajednica u Valjevu stave u funkciju kako bi mogli da ih koriste  penzioneri, da se nađe model u vezi održavanja prostorija, da se nastavi započeta aktivnost izgradnje Doma za stara lica i još mnogo nerešenih komunalnih problema rečeno je između ostalog na današnjem prijemu u razgovoru sa pomoćnikom.

Predstavnici udruženja  skrenuli su pažnju na male iznose penzija i težak položaj velikog broja penzionera u Valjevu čija su mesečna primanja ispod svakog minimuma. Valjevo ima 24.000 penzionera što čini jednu trećinu stanovništva. Najteže je na seoskom području, gde ima značajan broj starih lica koji žive sami, a imaju veoma niska primanja ili nikakva. Mnogi stari ljudi prepušteni su deci ili rodbini, a oni zajedno s njima trpe veliki teret zbog starosti i bolesti. Mnogi stari su prepušteni i sami sebi, pa o njima nema ko da brine.

„Naše udruženje je socijalno humanitarna organizacija, neprofitna i nedobitna, okuplja sirotinju, finansiramo se isključivo od članarine, koja je simbolična i iznosi 200 dinara na godišnjem nivou, nismo politička organizacija, a već drugu godinu nemamo nikakve dotacije ni od Saveza penzionera Srbije“, rekao je predsednik Udruženja penzionera grada Valjeva Andrija Đilas. Đilas je istakao da su od lokalne samouprave prošle godine dobili 80.000 dinara za havariju koju su imali (izbio je požar u udruženju a šteta je bila procenjena na 800.000 dinara). Dalje je naglasio da je bilo raznih obećanja, ali da skoro ništa nije ispunjeno, pa se nada da ovi današnji razgovori neće ostati samo mrtvo slovo na papiru. Đilas je pozitivno ocenio susret i pozvao predstavnike grada da obiđu Udruženje.

Pomoćnik Simić je istakao da je ovo početak saradnje i obećao da će u narednom periodu obići Udruženje sa saradnicima. Preneo im je i pozdrave od gradonačelnika, koji je bio sprečen da prisustvuje.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!