ВестиИнформацијеКолумнеКултураПолитикаПривредаРегионСпортХроника

Popović: Ove godine na Saboru trubača očekujemo i veliki broj Rusa

Sabor trubača je mnogo više od obične manifestacije, to je i prilika da ugostimo naše prijatelje iz celog regiona iz bivših jugoslovenskih republika, kao i svih zemalja širom sveta, izjavio je danas u Guči ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je rekao da je Sabor trubača u Guči, po masovnosti treća manifestacija na svetu, odmah osle karnevala u Brazilu i Oktobar festa u Nemačkoj.

„Sabor trubača je jedan od najvećih kulturnih, tradicionalnih i turističkih manifestacija, naglasio je Popović koji će ove godine biti domaćin sabora.

„Ove godine očekujemo i dolazak velikog broja turista iz Rusije. Sabor trubača postaje sve više popularan u našoj bratskoj Rusiji i veliko mi je zadovoljstvo što je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin prihvatio moj poziv i poziv organizacionog odbora festivala da bude zajedno sa nama na otvaranju“, rekao je Popović.

Popović je rekao da će na ovogodišnji Sabor trubača doći i ekipa ruske državne televizije, kako bi izveštavali sa ove manifestacije.

„Lično ću razgovarati sa ljudima sa Muzičke akademije u Moskvi i Peterburgu koji se bave trubom i pozvati ih da ove godine posete Guču“, naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će nastaviti da pomaže ovakve manifestacije, jer je ovo nešto najbolje što Srbija može da pokaže u kulturi, privlačenju turista u jednom nastavku promovisanja tradicionalnih vrednosti koje su veoma važne za našu budućnost.

„Onaj ko ne poštuje svoju tradiciju nikada neće imati dobru budućnost“, izjavio je Popović.

Predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović, rekao je da su organizatori prošle godine doneli odluku da Sabor vrate tradiciji.

„Odlučili smo da Guču vratimo trubačima i trubačkim orkestrima, da se više ne potiskuje njeno visočanstvo truba, da se ne organizuju koncertu estradnih zvezda i da ovu manifestaciju učinimo boljom“, naglasio je Jolović.

Popović je tokom boravka u Guči posetio Muzej trube, Razvojnu zadrugu „Plant“ i Industrijski kombinat „Livnica“ Guča.

izvor: Media portal

Uspon
Back to top button