Вести

Предавање за пољопривреднике(Фото)

Grad Valjevo i Poljoprivredna savetodavna stručna služba Valjevo (PSSS) organizovali su danas u Velikoj sali Skupštine grada predavanje za poljoprivredne proizvođače.

foto:Z.Boskovic Predavanje za poljoprivrednike

O novim saznanjima, potrebama i mogućnostima gazdovanja i iskorišćavanja prirodnih resursa u proizvodnji kvalitetne kabaste hrane govorili su dr Zoran Lugić, iz Instituta za krmna bilja Kruševac, stručnjaci PSSS Valjevo Svetlana Jerinić, Vesna Janković i Svetislav Marković i predstavnici grada Valjeva- član Gradskog veća Nikola Radojičić i Bojan Bošković, direktor JP „Agrorazvoj-valjevske doline“.

foto:Z.Boskovic Predavanje za poljoprivrednike

Član Gradskog veća Nikola Radojičić je rekao da je ovo predavanje posvećeno metodama za poboljšanje zemljišta.

foto:Z.Boskovic Predavanje za poljoprivrednike

„Ova metoda je predviđena Programom Valjeva za podsticaj poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ovo je samo jedno od predavanja koje ćemo organizovati do maja meseca. Nakon toga, nastavljamo praktične obuke koje ćemo na terenu sprovoditi u saradnji sa PSSS Valjevo.

foto:Z.Boskovic Predavanje za poljoprivrednike

Danas najavljujemo i Sajam voćarstva koji će se održati u Valjevu 17. i 18. marta u Poljoprivrednoj školi. Tada će početi vežbe voćarske proizvodnje, a kasnije i ratarske i stočarske proizvodnje“, rekao je Nikola Radojičić.

foto:Z.Boskovic Predavanje za poljoprivrednike

On je istakao da se planira izrada karte reonizacije poljoprivredne proizvodnje valjevskog kraja, koja bi trebalo da bude okončana do juna. Ovim će struka pokazati koje sorte voća mogu uspevati u određenim reonima grada Valjeva. Na osnovu toga će se deliti subvencije. Planiran je i razvoj mera za poboljšanje zemljišta, tzv. N-min metoda, najavio je Nikoal Radojičić i dodao:

foto:Z.Boskovic Predavanje za poljoprivrednike

„Planovi su da se uradi i Studija zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine u vezi navodnjavanja zemljišta na teritoriji Valjeva. Grad Valjevo sa sredstvima podržava poljoprivredne proizvođače i finansira sto posto N-min metodu“, rekao je danas Radojičić.

Svetlana Jerinić, dipl.inženjer PSSS Valjevo je rekla da je N-min metoda jedina metoda koja pouzdano određuje sadržaj lako pristupačnog azota u zemljištu.

„Sve dosadašnje metode koje su se radile na našem području, određivale su ukupan azot u zemljištu. U svetu je poljoprivredna proizvodnja i prihrana strmnih žita nezamisliva bez prethodno urađene N-min metode. Značaj ove metode je i i iz aspekta zaštita životne sredine, jer nitrati koji se putem đubriva unose u zemljište, lako su pokretni, ispiraju se u dublje slojeve zemljišta i time zagađuju površinske vodotokove i podzemne vode, što je štetno za ljude i životinje.

foto:Z.Boskovic Predavanje za poljoprivrednike

Grad Valjevo je prepoznao značaj ove mere i u 2017. godini u saradnji sa PSSS Valjevo predvideli smo da se uradi 200 uzoraka za N-min metodu sa parcela na kojima su zasejana strmna žita“, rekla je Svetlana Jerinić.

Dr Zoran Lugić iz Instituta za krmno bilje Kruševac je rekao da je 2016. godine realizovan projekat, podržan od strane nadležnog ministarstva, a koji se odnosio na ispitivanje plodnosti zemljišta i sadržaja teških metala u zemljištu na teritoriji grada Valjeva i u još tri opštine.

„U poređenju sa drugim delovima Srbije, farmeri sa teritorije Valjeva su jako dobri. Ipak, postoje faktori zbog kojih se naši prirodni resursi, a pre svega poljoprivredno zemljište ne koriste na najbolji način. Najveći ograničavajući faktor je povećana kiselost zemljišta, koja izaziva nedostatak fosfora i drugih hranljivih materija. Mi smo na licu mesta pokazivali kako treba izvršiti kalcifikaciju zemljišta, kako bi se smanjila kiselost. Time se popravlja kvalitet i struktura zemljišta, čime se povećava lepeza krmnih biljaka koje se mogu gajiti“, rekao je dr Zoran

valjevo.rs

Uspon
Back to top button