Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePolitikaRegion

Predlog iz Valjeva: Lazanski za ministra odbrane

Taj se predlog čuo na sinoćnoj tribini Gradskog odbora SNS. Predlog je obrazložen velikim ugledom koji Miroslav Lazanski uživa kao vrstan novinar, vojno-politički komentator.

Lazanski nije unapred odbio predlog. Kazao je da to ne zavisi od njega. Prvo lista SNS, na kojoj se on nalazi na visokom osmom mestu, treba da dobije većinu, pa će onda budući premijer Aleksandar Vučić određivati ministre.

Da li bi Lazanski sa mesta ministra odbrane pomogao Krušiku da dobija velike poslove? Lazanski je odgovorio da “obožava Krušik, jer je to dragulj naše vojne industrije”. I da će uvek podržati Krušik.

foto:S.Bošković
foto:S.Bošković

U vreme ministrovanja Dragana Šutanovca naša vojna industrija, ponajviše Krušik, pretrpela je veliku štetu, jer su otkazana dva posla sa Libijom i Jemenom. Nije bilo svejedno da li će proviziju uzeti privatno preduzeće, koje je sklopilo pomenute poslove, ili visoki funkcioneri preko državnog preduzeća. Svaka zemlja koja želi da bude nezavisna mora  imati  vlastitu osnovnu vojnu industriju (pešadijsko naoružanje). Naša namenska industrija je najsnažniji deo naše privrede i država mora brižljivo o njoj voditi računa.

Lazanski je kazao da nikada nije bio član SKJ, niti kasnije bilo koje druge političke partije. Ali je rado prihvatio poziv premijera Vučića da pomogne u oblastima koje dobro poznaje, kao što su odbrana i spoljna politika. Kada se pogleda ukupna politička ponuda danas u Srbiji nije bilo teško napraviti taj izbor, kazao je Lazanski.

foto:S.Bošković
foto:S.Bošković

Vlada Srbije donela je unutrašnju političku stabilnost. A politička stabilnost je neophodan uslov za privredni oporavak. Trebalo je vremena i puno ozbiljnog rada da se saniraju posledice nepravedne divlje privatizacije i da se pomalo krene napred.

Na spoljnem planu Srbija vodi jedinu moguću politiku sardnje i sa Istokom i sa Zapadom. Srbija, jedina u Evropi, pored Belorusije i BiH (kojoj to ne dopušta Republika Srpska), nije uvela sankcije Rusiji. Nama je to važno zbog ekonomske saradnje, ali i zbog istorijski bliskih odnosa sa Rusijom. Lazanski očekuje da će Rusija, kada joj sankcije budu ukinute, pamtiti one koji joj sankcije nisu uveli, ali i one za koje je očekivala da to neće učiniti, a oni su to, ipak, uradili.

Sa NATO paktom moramo da sarađujemo, ne zato što je Srbija privržena tom vojno-političkom savezu, već što to iziskuje politička realnost. Snage NATO-a su na Kosovu i Metohiji, gde između ostalog štite i Srbe. Da bi iz Mađarske ili Austrije stigli na Kosovo, pripadncii NATO-a moraju da prođu preko teritorije Srbije. Zato su neophodni sporazumi o tome sa tom vojnom alijansom.

lazanskiweb tribina12
foto:S.Bošković

Mnogo je pitanja bilo za Miroslava Lazanskog. Pored pitanja o Krušiku, publiku je interesovalo šta se zbiva u Siriji i u Turskoj, hoće li NATO nastaviti da se približava granicama Rusije. Tu tendenciju Lazanski smatra ozbiljnim problemom i realnom opasnošću po bezbednost u svetu. Ne raduje ga moguća pobeda Hilari Klinton na izborima za predsednika SAD.

Velika sala gradske skupštine bila je prepuna. Miroslava Lazanskog i publiku pozdravio je dr Slobodan Gvozdenović, kandidat za gradonačelnika SNS. Dr Gvozdenović je i ovom prilikom ponovio neophodnost, da posle novih izbora, valjevska i republička vlast konačno budu usaglašene.

ceo snimak možete pogledati na našem yutube kanalu:

Uspon

Jedan komentar

  1. Valjevci znaju sta je najbolje da bude u ministarstvu odbrane. Tako ce i biti.

Back to top button
Click to listen highlighted text!