Вести

Predsednik Austrije u poseti Srbiji

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen posetu Beogradu započinje razgovorom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U centru razgovora biće bilateralni politički i ekonomski odnosi, evropska perspektiva Srbije, ali i dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je uz najviše državne počasti predsednika Austrije Aleksandera van der Belena koji je doputovao danas u dvodnevnu, zvaničnu posetu Srbiji.

Ovo je treći susret Vučića i Van der Belena u 2018. godini, što svedoči o intenzivnom političkom dijalogu Srbije i Austrije.

Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, Srbiju bi vrlo brzo posle predsednika Austrije mogao da poseti i kancelar Sebastijan Kurc.

Prema najavi iz kabineta predsednika Austrije, predviđeni su prvo razgovori dvojice predsednika u četiri oka, a potom će biti nastavljeni u prisustvu delegacija, nakon čega će se predsednici dve države obratiti medijima.

Šef austrijske države razgovaraće, potom, sa premijerkom Anom Brnabić.

U večernjim satima austrijska ambasada prirediće prijem povodom predstojećeg Dana državnosti Austrije (26.oktobra), kojem će, kako je najavljeno, prisustvovati dva predsednika.

Na kraju prvog dana posete predsednik Vučić za svog austrijskog kolegu i njegovu suprugu Doris Šmidbauer prirediće zvaničnu večeru.

U četvrtak, predsednici Austrije i Srbije otvoriće Beogradski bezbednosni forum.

Predsednik Van der Belen sastaće se, zatim, i sa mladim učesnicima ovog Foruma.

Predviđeno da predsednik Austrije razgovara sa predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Tokom posete on će na Novom groblju, povodom 100-te godišnjice kraja Prvog svetskog rata, položiti venac na Spomenik palim borcima i obići kapelu podignutu u znak sećanja na pale vojnike Austrijsko-ugarske vojske.

Austrija je u vrhu zemalja iz kojih dolaze investicije u Srbiju – više od 850 austrijskih kompanija zapošljava u našoj zemlji više od 20.000 radnika.

Na kraju posete on će na Carinskoj ispostavi Terminal Beograd razgovarati, u prisustvu predsednka Privredne komore Srbije Marka Čadeža, sa đacima prvog razreda obuke u „špedicijskog trgovca“.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/17/predsednik-austrije-u-poseti-srbiji/

Uspon
Back to top button