ВестиПолитика

Predsednik Srbije doputovao u Kinu

Na aerodromu u Pekingu predsednik Srbije dočekan je uz najviše počasti, uz gardu kineske vojske, a čast mu je ukazana i time što su sve ulice za prolazak konvoja bile očišćene od saobraćaja. U ponedeljak sastanak sa kineskim privrednicima, u utorak susret sa predsednikom Kine i potpisivanje važnih sporazuma.

Na aerodromu u Pekingu predsednik Srbije dočekan je uz najviše počasti, uz gardu kineske vojske, a čast mu je ukazana i time što su sve ulice za prolazak konvoja, duž rute predsednika Vučića, bile očišćene od saobraćaja.

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vučić, su – potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Mali je rekao da će biti potpisani ugovori „koji potpuno menjaju Srbiju“.“To je potvrda nikada boljih odnosa koji postoje između Srbije i Kine, a na nama je sad da u narednih par dana, pogotovo kada se predsednik Vučić bude susreo sa predsednikom Si Đinpingom, u bilateralnim razgovorima otvorimo nekoliko novih tema. Svaka nova tema znači novi kilometar auto-puta u Srbiji, znači novu fabriku u Srbiji, znači nova radna mesta i zato je ova poseta za nas veoma važna“, naveo je Mali.

Šef srpske države sastaće se sutra u Pekingu, sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija i banaka.

Drugog dana boravka u glavnom gradu Kine Vučić će, kako je planirano, imati susret sa predsednikom Kine Si Ðipingom, a nakon sastanka biće potpisani bilateralna dokumenta u prisustvu dvojice predsednika.

Predsednik Si prisustvovaće potpisivanju dva sporazuma sa Srbijom, koncesionim ugovorima, zajam za obilaznicu, što, kako ističu domaćini, predsednik Kine obično ne radi.

U sredu predsednik Vučić sastaće se sa premijerom Kine Li Kećijangom na letnjem Davosu, koji se održava u Tjenđinu.

On će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom „Novi pobednici“, u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, te će imati i sastanke sa guvernerom provincije Hebej, Su Ðinom, i predstavnicima HBIS-a, te i šefom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Švabom.

Kina kao investitor već je značajno prisutna u Srbiji, gde kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, a svojevremeno je „spasla“ Železaru u Smederevu.

Predsednici Vučić i Si će, tokom susreta u Pekingu, kako je ranije najavljeno, verifikovati specijalni ekonomski paket od najmanje 10 ekonomskih ugovora kojim će Srbija, pored rešenja za RTB Bor, obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija, vredne preko 1,5 milijardi dolara.

Predsednik Vučić ocenio je, uoči puta u Kinu, da će njegova poseta biti jedna od najznačajnijih koju je ikada imao, kako ekonomski, tako i u političkom smislu.On je kazao da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju.“Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i vazne vesti za nase građane i dodatno ubrzati rast nase ekonomije“, rekao je Vučić.Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa „Ziđinom“ za RTB Bor.On je istakao da će značaj sporazuma sa „Ziđinom“ da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje.Rekao je i da će biti potpisan ugovor „Linglongom“ od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i juznom Banatu i celoj Srbiji biti od značaja.Najavio je i druge sporazume vezane za investicije u Zrenjaninu, kao i za industrijsku zonu i druge vazne investicije i znacajne projekte za napredak Srbije.Najavio je saradnju sa Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti.Vučić je istakao da očekuje da će rešiti, tokom posete, i pitanje Industrijskog parka, te najavio da će biti potpisano više raznovrsnih infrastrukturnih projekata.

Inače, ovogodišnji „letnji Davos“ održaće se u znaku Četvrte industrijske revolucije, a ima za cilj da podstakne globalne inovacije i rešenja globalnih izazova.

Doček predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kini

Kako je najavljeno u saopštenju Svetskog ekonomskog foruma, konferencija će biti najveća do sada, sa više od 2.000 učesnika iz 100 zemalja, koji će razgovarati o principima, protokolima, standardima i rešenjima za održivu budućnost sveta.Četiri zemlje biće zastupljene na ovoj konferenciji sa šefovima država ili vlada -pored predsednika Vučića „letnjem Davosu“ prisustvovaće predsednik Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Letonije Raimonds Vejonis, premijer Samoe Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi – a 38 zemalja biće predstavljeno na nivou potpredsednika vlade ili ministara.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/16/predsednik-srbije-doputovao-u-kinu/

Uspon
Back to top button