Вести

PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO VAŽNU VEST: Valjevo će dobiti magnetnu rezonacu u naredna dva meseca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas na proslavi 45 godina postojanja Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ da će u naredna dva meseca obezbediti magnetne rezonance za 10 gradova i opština.

– To su Niš, Kragujevac, Zvezdara, Leskovac , Šabac, Valjevo, Čačak, Pirot, Užice i Kaldovo, a zatim stižu i u Smederevo, Bor, Zaječar i još jedna u Užice jer su tamo najveće liste čekanja, Vranje, Sombor, Vršac, Požarevac, Loznica, Prokuplje, i naravno Klinički centar SRbije u Beogradu i Klinički centar u Novom Sadu u okviru rekonstrukcije – kazao je predsednik Vučić.

Podsetimo, Vučić je prisustvovao danas Svečanoj akademiji na kojoj je najavio nova ulaganja.

Inače, na Institutu se godišnje obavi više od 2.000 kardiohirurških operacija, 1.750 operacija iz domena vaskularne hirurgije, oko 4.000 dijagnostičkih invazivnih kardiovaskularnih procedura, 2.000 dilatacija i više od 700 najsloženijih elektrofizioloških procedura.

Kako se navodi na sajtu Instituta, od osnivanja do danas u toj instituciji je lečeno više od 200.000 bolesnika, a urađeno je više od 50.000 kardiohirurških operacija, više od 50.000 vaskularnih operacija i 135.000 koronarografija.

Nakon Evropskog rekorda u broju urađenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu i osvajanja svetskog trona u izvođenju zamene aortnog zaliska na srčanom mišiću (TAVI), hirurške ekipe Instituta „Dedinje“ su prvi put u Srbiji i regionu, ali i u Evropi, uradili 10 miniinvazivnih operacija u jednom danu.

Direktor Instituta „Dedinje“ Milovan Bojić je rekao tada da je ova zdravstvena ustanova postala jedna od najuglednijih zdravstvenih institucija u Evropi i svetu sa najsavremenijom opremom i najboljim stručnjacima koji komlikovane zahvate sprovode u novom i modernom prostoru, a cilj svega je, prvenstveno, borba za svakog pacijenta.

Kako se dodaje na sajtu, od početka godine urađeno je skoro 2.000 procedura, do kraja godine planirano je i više od 2.500, čime će se Insitut „Dedinje“ približiti broju procedura pre pandemije, odosno iz 2019. godine.

izvor :kurir

Uspon
Back to top button