Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Predsednik Vučić obišao rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas rekonstruisanu zgradu jedne od najstarijih škola u Beogradu, Zemunske gimnazije – Velike Realke, koja je posle obimne rekonstrukcije postala jedna od najmodernijih prosvetnih ustanova u Srbiji i regionu sa 6.500 kvadrata opremljenih u skladu sa najvišim svetskim standardima. Ukupna vrednost radova na ovom zdanju koje je proglašeno i za spomenik kulture iznosi 489 miliona dinara.

Predsednik Vučić obišao rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

Predsednik je obišao renovirane kabinete za hemiju i biologiju, salu za fizičko sa dijagnostičkim zdravstvenim centrom, salu za gimnastiku, svečanu salu, računarski centar, zbornicu, kao i druge prostorije koje su obnovljene u skladu sa pređašnjim izgledom, pri čemu se strogo vodilo računa da se u najvećoj mogućoj meri očuvju stil i prvobitni arhitektonski plan.

„Zemunska gimnazija je jedan od simbola, ne samo Zemuna, već i Beograda i Srbije. Sve se promenilo, danas izgleda fenomenalno. U Zemunskoj gimnaziji proveo sam divne četiri godine. Srećan sam što je sve temeljno urađeno, da deca i profesori budu zadovoljni“, rekao je predsednik Vučić, koji se u razgovoru sa profesorima prisetio školskih dana i tadašnjeg izgleda gimnazije u kojoj je proveo četiri godine.

Predsednik Vučić obišao rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

„Država Srbija je uložila više od 4,5 miliona evra u rekonstrukciju Zemunske gimnazije koja je iznedrila mnogo divnih ljudi koji su zadužili našu zemlju“, rekao je predsednik i dodao da u Srbiji danas u 101 opštini imamo 180 potpuno renovinarih škola, te da je država samo u prosvetne ustanove uložila 200 miliona evra.

Predsednik je posebno naglasio da je ponosan što je Gimnazija dobila i 1.000 kvadrata u kojima je biblioteka sa 35.000 naslova, kao i stomatološku ordinaciju i razne vrste radionica.

Direktor gimnazije, Miloš Bjelanović, zahvalio je predsedniku na poseti i naglasio da Gimnazija ima 1.300 učenika koji su raspoređeni u 48 odeljenja na četiri smera, kao i da je svim učenicima i profesorima na raspolaganju je najsavremenija oprema za nastavu.

Predsednik Vučić obišao rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

„Zadržane su table kao osnovno sredstvo za nastavu, uz njih su u svaku učionicu dodati multifunkcionalni projektori, svaki učenički prostor imaće pametne table koje profesorima omogćavaju da na najbolji i najsavremeniji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave i ishode koji će učenici pokazati na kraju školske godine“, rekao je direktor Bjelanović.

Zemunska gimnazija osnovana je 1858. godine i u njoj je do danas maturiralo preko 40.000 đaka, od kojih su mnogi postali poznati naučnici, diplomate i umetnici.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!