Вести

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРИМИО ЧЕСТИТКУ ОД ПРЕДСЕДНИКА ЕМАНУЕЛА МАКРОНА

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је прву честитку поводом Дана државности Србије, од председника Републике Француске Емануела Макрона. У честитки се каже:

„Поводом Дана државности Републике Србије, желим да Вам упутим, у име Француске и у своје лично име, најсрдачније честитке.

Жеља ми је да се настави развој односа између наших двеју земаља, који се напајају из богате историје испуњене заједничким сећањима, али и који су одлучно окренути ка будућности.

За Вашу земљу, та будућност је у перспективи придруживања Европској унији, признатој Србији и другим земљама региона. Знам колико је европски циљ, кога је Ваша земља учинила стратешким приоритетом, захтеван. Тај историјски избор изискује са Ваше стране значајне напоре како би се наставиле и довршиле већ предузете структуралне реформе, међу којима је реформа правосуђа један од најбољих примера. Изискује, такође, и усагалашавања са ставовима које брани Европска унија, везано за главна питања спољне политике, али и недвосмислену подршку вредностима које су основа тих ставова. И коначно, обухвата дијалог са Приштином у циљу нормализације, која значи снажно политичко ангажовање две стране како би се учинили неопходни компромиси.

Напори које сте уложили су улог за модернизацију Србије и за њено прикључење простору просперитета и безбедности који представља Европска унија, која је способна да одговори на тежње Ваших суграђана.

Можете да рачунате на моје лично ангажовање да Француска настави са подршком у том циљу. Наставићемо да радимо како бисмо проширили наше билатералне односе. Они су већ обележени високим нивоом узајамног поверења и неспорном економском динамиком вођеном заједничким пројектима, као што је београдски метро.

Намеравамо да у будућности подржавамо Србију у њеној зеленој и дигиталној транзицији, уз финансијску подршку Француске агенције за развој и додатно продубимо везе између наших друштава. Тим поводом, радујем се што је Француска изабрана за почасног госта Сајма књига у Београду, 2023. године.

Упућујући Вам изнова своје срдачне честитке, молим Вас, господине председниче, да примите изразе мог дубоког поштовања“, наводи се у честитки председника Макрона.

 

Uspon
Back to top button