Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Predsednik Vučić prisustvovao godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u švajcarskom gradu Davosu, gde je prisustvovao godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma. Tokom trodnevnog boravka u Davosu, predsednik Vučić prisustvovao je nizu skupova svetskih lidera i imao je brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, ali i sastanke sa predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija, koji učestvuju na Svetskom ekonomskom forumu.

Predsednik Vučić prisustvovao godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Foto: Tanjug / The Associated Press

 

Predsednik Vučić sastao se u Davosu sa liderima regiona na panelu Diplomatski dijalog na Zapadnom Balkanu, u okviru Svetskog ekonomskog foruma (WEF). Panelu je prisustvovao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i član Izvršnog komiteta, direktor Svetskog ekonomskog foruma za Evropu, Evroaziju i Srednji istok Mirek Dušek.
Predsednik Vučić učestvovao je danas i na panelu Širenje evropskog horizonta i tom prilikom rekao da je pomalo pesimista kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU u skorijem periodu.
“Ne samo Srbije, već i svih ostalih u regionu. Pregovaramo, ali videćemo. U vremenima tektonskih geopolitičkih promena jedini put za povratak mira i stabilnosti, kao i za dalji napredak, leži u međusobnom razumevanju, saradnji i poštovanju međunarodnog javnog prava. Jaki smo i sigurni samo ako nađemo način da radimo zajedno na izazovima i interesima koji su isti za sve, a to su bezbednost, stabilnost i prosperitet za sve naše građane, na celom našem kontinentu”, naveo je predsednik Vučić i naglasio da je Srbija na ekonomskom planu napredovala poslednjih godina, ali i da je urađeno dosta na unapređivanju vladavine prava.
Predsednik Vučić prisustvovao godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Foto: Tanjug / The Associated Press

 

“Imali smo dobar ekonomski rast u poslednje tri godine. Srbija je bila među četiri zemlje koja su imale najveći rast u Evropi. Pitanje je kako nastaviti sa sličnim ili većim rastom”, rekao je predsednik i dodao da “nema velikih snova” kada je ulazak u EU u pitanju. On je istakao da je Evropa bila stabilnija dok je na vlasti bila nemačka kancelarka Angela Merkel.
“Nismo entuzijastični kao što smo ranije bili, a na neki način ni EU nije puna entuzijazma kada smo mi u pitanju. To su činjenice i svi brojevi EU pokazuju, a ja pratim brojeve u regionu, da popularnost EU opada u regionu. U Severnoj Makedoniji i Srbiji posebno, čak i u Crnoj Gori“, naveo je predsednik Vučić i ocenio da je to i očekivano, zbog različitog nivoa političkih pritisaka, na Srbiju oko Kosova i Metohije, na Severnu Makedoniju zbog nacionalnog identiteta.
Na panelu, u Kongresnom centru Foruma, učestvovali su i premijer Republike Albanije Edi Rama, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednik Vlade Republike Irske Leo Varadkar.
Predsednik Vučić prisustvovao godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Foto: Predsedništvo Srbije

 

Predsednik Vučić preneo je novinarima da je Srbija dobro predstavila svoje stavove u Davosu, insistirajući na poštovanju međunarodnog javnog prava.
„Ono što je za mene bilo dobro je to što sam imao kontakte sa mnogo ljudi i što sam razgovarao i sa onima sa kojima često nemam prilike da pričam. A u ovim ratnim uslovima, neki su očekivali da me napadnu ovde kao crnu ovcu, a ja mislim da je dobro što sam uneo malo pluralizma tamo“, rekao je predsednik i istakao da su obnovljeni neki kontakti, kao i da su pokrenuta važna pitanja.
Predsednik Vučić prisustvovao godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Foto: Predsedništvo Srbije

 

Predsednik Vučić sastao se na marginama foruma u Davosu sa osnivačem i izvršnim direktorom kompanije Affinity Partners Džaredom Kušnerom, sa kojim je razgovarao o potencijalima Srbije za velike i dugoročne investicije u sigurnom i atraktivnom poslovnom okruženju, kao i sa predstavnicima najvećih kompanija iz Republike Koreje, kojima je predstavio brojne potencijale za ulaganje u našu zemlju.
Tokom boravka u Davosu, predsednik Vučić se sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, predsednikom Vlade Republike Gruzije Iraklijem Garibašvilijem, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, generalnim direktorom za spoljnu bezbednost u Ministarstvu odbrane Republike Francuske Bernarom Emijeom i sa izabranom predsedavajućom Savetu ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.
Predsednik Vučić prisustvovao godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Foto: Predsedništvo Srbije

 

Na marginama godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma, predsednik Vučić susreo se i sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom, premijerom Velikog vojvodstva Luksemburga Gzavijeom Betelom, kao i sa predsednikom Republike Koreje Junom Sok-jolom, sa kojim je razgovarao o intenziviranju ekonomske saradnje i političkog dijaloga dve zemlje.
Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!