Вести

Председник Вучић присуствовао годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у швајцарском граду Давосу, где је присуствовао годишњем састанку Светског економског форума. Током тродневног боравка у Давосу, председник Вучић присуствовао је низу скупова светских лидера и имао је бројне билатералне сусрете са светским званичницима, али и састанке са представницима међународних организација, финансијских институција и водећих глобалних компанија, који учествују на Светском економском форуму.

Председник Вучић присуствовао годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Фото: Tанјуг / The Associated Press

 

Председник Вучић састао се у Давосу са лидерима региона на панелу Дипломатски дијалог на Западном Балкану, у оквиру Светског економског форума (WЕF). Панелу је присуствовао и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, као и члан Извршног комитета, директор Светског економског форума за Европу, Евроазију и Средњи исток Мирек Душек.
Председник Вучић учествовао је данас и на панелу Ширење европског хоризонта и том приликом рекао да је помало песимиста када је у питању могућност уласка Србије у ЕУ у скоријем периоду.
„Не само Србије, већ и свих осталих у региону. Преговарамо, али видећемо. У временима тектонских геополитичких промена једини пут за повратак мира и стабилности, као и за даљи напредак, лежи у међусобном разумевању, сарадњи и поштовању међународног јавног права. Јаки смо и сигурни само ако нађемо начин да радимо заједно на изазовима и интересима који су исти за све, а то су безбедност, стабилност и просперитет за све наше грађане, на целом нашем континенту“, навео је председник Вучић и нагласио да је Србија на економском плану напредовала последњих година, али и да је урађено доста на унапређивању владавине права.
Председник Вучић присуствовао годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Фото: Tанјуг / The Associated Press

 

„Имали смо добар економски раст у последње три године. Србија је била међу четири земље која су имале највећи раст у Европи. Питање је како наставити са сличним или већим растом“, рекао је председник и додао да „нема великих снова“ када је улазак у ЕУ у питању. Он је истакао да је Европа била стабилнија док је на власти била немачка канцеларка Ангела Меркел.
„Нисмо ентузијастични као што смо раније били, а на неки начин ни ЕУ није пуна ентузијазма када смо ми у питању. То су чињенице и сви бројеви ЕУ показују, а ја пратим бројеве у региону, да популарност ЕУ опада у региону. У Северној Македонији и Србији посебно, чак и у Црној Гори“, навео је председник Вучић и оценио да је то и очекивано, због различитог нивоа политичких притисака, на Србију око Косова и Метохије, на Северну Македонију због националног идентитета.
На панелу, у Конгресном центру Форума, учествовали су и премијер Републике Албаније Еди Рама, председник Републике Кипар Никос Анастасијадес, председница Европског парламента Роберта Мецола и председник Владе Републике Ирске Лео Варадкар.
Председник Вучић присуствовао годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Фото: Председништво Србије

 

Председник Вучић пренео је новинарима да је Србија добро представила своје ставове у Давосу, инсистирајући на поштовању међународног јавног права.
„Оно што је за мене било добро је то што сам имао контакте са много људи и што сам разговарао и са онима са којима често немам прилике да причам. А у овим ратним условима, неки су очекивали да ме нападну овде као црну овцу, а ја мислим да је добро што сам унео мало плурализма тамо“, рекао је председник и истакао да су обновљени неки контакти, као и да су покренута важна питања.
Председник Вучић присуствовао годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Фото: Председништво Србије

 

Председник Вучић састао се на маргинама форума у Давосу са оснивачем и извршним директором компаније Affinity Partners Џаредом Кушнером, са којим је разговарао о потенцијалима Србије за велике и дугорочне инвестиције у сигурном и атрактивном пословном окружењу, као и са представницима највећих компанија из Републике Кореје, којима је представио бројне потенцијале за улагање у нашу земљу.
Током боравка у Давосу, председник Вучић се састао са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, председником Владе Републике Грузије Ираклијем Гарибашвилијем, хрватским премијером Андрејем Пленковићем, генералним директором за спољну безбедност у Министарству одбране Републике Француске Бернаром Емијеом и са изабраном председавајућом Савету министара Босне и Херцеговине Борјаном Кришто.
Председник Вучић присуствовао годишњем састанку Светског економског форума у Давосу

Фото: Председништво Србије

 

На маргинама годишњег састанка Светског економског форума, председник Вучић сусрео се и са председником Владе Краљевине Шпаније Педром Санчезом, премијером Великог војводства Луксембурга Гзавијеом Бетелом, као и са председником Републике Кореје Јуном Сок-јолом, са којим је разговарао о интензивирању економске сарадње и политичког дијалога две земље.
Uspon
Back to top button