ПривредаРегион

ПРЕДСТАВЉЕН “ПРОГРАМ ЗА ОЖИВЉАВАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ МАЛИНА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ МИОНИЦЕ“

U Skupštinskoj sali zgrade opštine Mionica  su pred velikim brojem ovdašnjih poljoprivrednika ugledni stručnjak za voćarstvo iz Arilja profesor doktor Svetislav Petrović i naučni saradnik u Odeljenju za zaštitu voća i sertifikaciju sadnog materijala Instituta za voćarstvo iz Čačka doktor Aleksandar Leposavić predstavili “Program za oživljavanje proizvodnje malina na području opštine Mionica“, koji je urađen na inicijativu lokalne samouprave. Prisutne na skupu koji su organizovali Služba za poljoprivredu Opštinske uprave i Centar za obrazovanje i razvoj “Mionica“ je pozdravio predsednik opštine Mionica Boban Janković, istakavši da je lokalna samouprava uvažila preporuke kompetentnih stručnjaka da posebnu pažnju treba posvetiti razvoju voćarstva i da malina predstavlja proizvod od strateškog značaja za Opštinu.

malina13

Mi smo pre nekoliko decenija o uzgoju maline učili upravo u vašem kraju. Region kome pripada Mionica je u dugom periodu bio vodeći u svetu, ali više nije tako, dok ariljski kraj u ukupnoj svetskoj proizvodnji maline danas učestvuje sa 5 procenata. Cilj nam je da se u opštini Mionica unapredi proizvodnja i da bude primerena najvećim malinogorjima u Srbiji i, što da ne, preuzme primat. Mionički kraj je područje koje može da bude veoma uspešno za podizanje zasada maline sa potencijalom, a plan je da se godišnja proizvodnja sa sadašnjih 200 do 300 tona podigne na 200 do 300 vagona-naglasio je profesor Svetislav Petrović.

Petrović je prisutnima izneo zadatke Programa, koji sadrži stručnu ocenu agroekoloških uslova za savremenu proizvodnju malina na teritoriji opštine Mionica, tehnološke projekte za podizanje i negu zasada na površini od jednog hektara, za podizanje zasada u organskom postupku, za podizanje i negu matičnog zasada, kao i predračun potrebnih sredstava i zaključak o ekonomskoj opravdanosti. Tokom savetodavnog dela, doktor Aleksandar Leposavić je održao stručno predavanje na temu “Tehnologija uzgoja maline“ i odgovarao na brojna pitanja mioničkih poljoprivrednika. Između ostalog, posavetovao ih je da veličinu zasada odrede prema raspoloživoj radoj snazi koja je najpotrebnija u vreme berbe i posebno naglasio da iskustvo govori da kvalitet uvek treba da ima prednost u odnosu na količinu.

Uspon
Back to top button