ВестиИнформацијеРегион

ШАЛОВЕ, КАПЕ И РУКАВИЦЕ НА ГОТОВС! Сутра нам Ђеновски циклон доноси нови ЛЕДЕНИ ТАЛАС!(Видео)

Ove večeri i noći nad Đenovskim zalivom nalazi se veoma snažan ciklon, dok se istovremeno nad severoistokom Evrope nalazi snažan anticiklon. Ciklon će svojim centrom naredna 24 sata premešatiti preko Apeninskog poluotrva i preko Jadranskog mora, a centralnom Mediteranu, Balkanskom poluostrvu i Srbiji doneće snažnu oblačnost sa padavinama.

Veoma obilne kiše i jake grmljavinske oluje očekuju se nad centralnim Mediteranom i u oblasti Jadrana. Pašće od 100 do 200 mm kiše po metru kvadratnom, lokalno i preko 300 mm, pa će postojati opasnost i od poplava. Duvaće jak i olujni jugo, dok će na severnom Jadranu duvati olujna bura, ispod Velebita sa orkanskim udarima. Talasi će biti visine i preko 10 metara. U oblasti Alpa očekuje se veoma obilan sneg.
Inače, ciklon će doneti oblačnost sa Mediterana i sa jugozapada i Srbiji, pa se u naredna dva dana očekuje kiša, na planinama susnežica i sneg. Srbija i naše područje nalaziće se sutra u toplom sektoru ciklona, pa će temperature i dalje biti iznad proseka, na jugoistoku Srbije i do 16°C.
Ali od utorka će se naše područje naći u hladnom sektoru ciklona, pa će zbog priliva osetno hladnijeg vazduha sa severa, doći do pada temperature, a kiša će i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg. U sredu postepeni prestanak padavina, a od četvrtka do kraja sedmice biće suvo.
Ciklon u Đenovskom zalivu formirao se kao posledica premeštanja veoma snažnog ciklona sa Atlantika preko Francuske. Ovaj ciklon doneo je jugozapadnim predelima Francuske orkansku oluju sa udarima vetra i preko 160 km/h, pri čemu je nastala velika šteta, a orkanska oluja sa vetrovima i do 130 km/h pogodila je i severozapadnu obalu Španije.

izvor:informer

Uspon
Back to top button