Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKolumnePolitika

Premijer ozbiljno shvata svoj posao

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, juče je sa ministrima prosvete i sporta, Srđanom Verbićem i Vanjom Udovičićem, posetio Rajković, u mioničkoj opštini.

Vlada Srbije finansiraće sa 2,8 miliona dinara temeljnu obnovu Osnovne škole „Vojvoda Živojin Mišić“ u Rajkoviću. U toj je zgradi, od 1 500 kvadrata, nekada bio zadružni dom i potrebna joj je rekonstrukcija od temelja do krova.

U selo Rajković, u srcu Srbije, ali daleko od glavnih puteva, premijer je došao potpuno pripremljen. Predsednik Vlade je znao da škola ima 242 učenika, da je zaustavljeno opadanje broja đaka, znao je koliko škola ima isturenih odeljenja u svom sastavu, koliko ima nastavnika, a koliko zaposlenih van nastave. Na kraju krajeva znao je i kako se zove škola pred kojom je razgovarao sa građanima.

Šta je tu neobično. To bi trebalo da bude sasvim normalno. Autor ovog teksta pratio je u dugom nizu godina posete visokih političara iz Beogradu Valjevu i zna da im poznavanje prilika mesta u koje dolaze najčešće nije bilo svojstveno.

Tako smo znali da na danima maline u Brankovini čujemo od ministra poljoprivrede, „kako mu je drago što je došao na dan višnje u istorijsku Brankovinu“. Ili bi se drugi ministar na istoj manifestaciji obratio prisutnima sa „dragi Kraljevčani“. Kada su svojevremeno stranački lideri dolazili u Valjevo da formiraju odbore, uopšte se nisu raspitivali ko bi bio primeren za to mesto. Ko bi prvi digao ruku i rekao:“ Ja ću biti taj“, taj je i bio. Kada bi posle i zbog toga nastajali sukobi u stranačkim odborima, koji su krunili ugled stranke, lideri bi mrzovoljno okretali glavu. Niste pre promena od 2000-te nikako mogli razuveriti uglednog profesora, iz tada snažne opozicione stranke, da u svim gradovima Srbije ne vlada teški medijski mrak. Da jedino nešto svetla ima u Beogradu. Za Beograd je Valjevo, naravno i druga manja mesta po Srbiji, bilo daleko izvan sfere njihovog iskrenog interesovanja. Unutrašnjost Srbije je bila daleko.

Ruku na srce sećamo se i retkih izuzetaka. Rasim Ljajić, predsednik SDPS i ministar u Vladi Srbije, pre desetak godina došao je u Valjevo posle posete istočnoj Srbiji. Znao je sve o toj oblasti, kao što je znao koliko domaćinstava ima u Kolubarskom okrugu, koliko ima nezaposlenih, koliko je ljudi bez zdravstvenog osiguranja, koliko domaćinstva troše struje u proseku, koliki je broj nezaposlenih. Zato na ozbiljan način toliko i traje u politici.

Premijer Vučić je u Rajkoviću najavio da će svake nedelje obilaziti po jedno mesto u Srbiji, iz istog razloga zbog koga je bio u Rajkoviću. Ako se bude pripremao za posete tim mestima, kao što se pripremio za Rajković, premijer će steći podroban uvid u stanje prilika u malim mestima i selima Srbije.

Što je još bitnije, ako se ova akcija održi i izvede do kraja ta će mesta dobiti obnovljene škole, domove zdravlja, bolnice i socijalne ustanove.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!