ВестиКолумнеПолитика

Премијер озбиљно схвата свој посао

Председник Владе Србије Александар Вучић, јуче је са министрима просвете и спорта, Срђаном Вербићем и Вањом Удовичићем, посетио Рајковић, у мионичкој општини.

Влада Србије финансираће са 2,8 милиона динара темељну обнову Основне школе „Војвода Живојин Мишић“ у Рајковићу. У тој је згради, од 1 500 квадрата, некада био задружни дом и потребна јој је реконструкција од темеља до крова.

У село Рајковић, у срцу Србије, али далеко од главних путева, премијер је дошао потпуно припремљен. Председник Владе је знао да школа има 242 ученика, да је заустављено опадање броја ђака, знао је колико школа има истурених одељења у свом саставу, колико има наставника, а колико запослених ван наставе. На крају крајева знао је и како се зове школа пред којом је разговарао са грађанима.

Шта је ту необично. То би требало да буде сасвим нормално. Аутор овог текста пратио је у дугом низу година посете високих политичара из Београду Ваљеву и зна да им познавање прилика места у које долазе најчешће није било својствено.

Тако смо знали да на данима малине у Бранковини чујемо од министра пољопривреде, „како му је драго што је дошао на дан вишње у историјску Бранковину“. Или би се други министар на истој манифестацији обратио присутнима са „драги Краљевчани“. Када су својевремено страначки лидери долазили у Ваљево да формирају одборе, уопште се нису распитивали ко би био примерен за то место. Ко би први дигао руку и рекао:“ Ја ћу бити тај“, тај је и био. Када би после и због тога настајали сукоби у страначким одборима, који су крунили углед странке, лидери би мрзовољно окретали главу. Нисте пре промена од 2000-те никако могли разуверити угледног професора, из тада снажне опозиционе странке, да у свим градовима Србије не влада тешки медијски мрак. Да једино нешто светла има у Београду. За Београд је Ваљево, наравно и друга мања места по Србији, било далеко изван сфере њиховог искреног интересовања. Унутрашњост Србије је била далеко.

Руку на срце сећамо се и ретких изузетака. Расим Љајић, председник СДПС и министар у Влади Србије, пре десетак година дошао је у Ваљево после посете источној Србији. Знао је све о тој области, као што је знао колико домаћинстава има у Колубарском округу, колико има незапослених, колико је људи без здравственог осигурања, колико домаћинства троше струје у просеку, колики је број незапослених. Зато на озбиљан начин толико и траје у политици.

Премијер Вучић је у Рајковићу најавио да ће сваке недеље обилазити по једно место у Србији, из истог разлога због кога је био у Рајковићу. Ако се буде припремао за посете тим местима, као што се припремио за Рајковић, премијер ће стећи подробан увид у стање прилика у малим местима и селима Србије.

Што је још битније, ако се ова акција одржи и изведе до краја та ће места добити обновљене школе, домове здравља, болнице и социјалне установе.

Uspon
Back to top button