Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Preminuo prof. dr Zoran Stanković

Patolog i predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković preminuo je od posledica koronavirusa u 67. godini života.

Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa potvrdilo je da je predsednik tela profesor dr Zoran Stanković preminuo od posledica koronavirusa u 67. godini života.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Koordinaciono telo izrazili su saučešće Stankovićevoj porodici.

Stanković je rođen 1954. godine u Trgovištu, kod Vladičinog Hana. Završio je Medicinski fakultet u nišu 1980. godine i poslediplomske studije na VMA 1988. godine.

Proglašavan je najboljim mladim lekarom sanitetske službe u Jugoslovenskoj narodnoj armiji i najboljim starešinom sanitetske službe. Nosio je čin sanitetskog general-majora.

Doktorsku disertaciju je odbranio 1997. godine, na osnovu podataka iz obdukcionih nalaza posmrtnih ostataka poginulih na ratištima bivše Jugoslavije.

Kao jedan od najboljih forenzičara i patologa, vršio je ekspertize za potrebe vojnih i civilnih sudova, između ostalog i Haškom tribunalu. Uzeo je učešće u Komitetu za prikupljanje podataka o povredama međunarodnog humanitarnog prava Vlade SRJ, kao član i predsednik.

Službovao je kao ministar zdravlja i odbrane u Vladi Republike Srbije i ministar odbrane Srbije i Crne Gore. Bio je i načelnik Vojnomedicinske akademije od 2002. do 2005. godine.

Stanković je bio autor i koautor velikog broja knjiga, naučnih i stručnih radova, predavač na temu žrtava rata širom sveta, kao i saradnik u izradi dokumentarnih filmova i postavki u muzejima.

Nadživele su ga supruga i dve ćerke.

Oznake
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!