Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Politika

Srpsko-ruski poslovni forum: Srbija jedina država u Evropi koja ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom

„Srbija je jedina država u Evropi koja ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Taj sporazum omogućava srpskim kompanijama da praktično sve što proizvedu u Srbiji izvezu u Rusiju bez carina. Ovo je ogromna konkurentska prednost koju moramo da koristimo u mnogo većem obimu nego što je do sada bio slučaj. Trudiću se da kao ministar doprinesem izgradnji takvog ambijenta da institucionalno i strateški podržimo naše kompanije da u što većem broju izađu na tržište Rusije“, rekao je Nenad Popović, ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.
Popović je, prilikom svečanog otvaranja Srpsko-ruskog poslovnog foruma, koji se  održava u Privrednoj komori Srbije, ukazao da je jedan od prioriteta za Republiku Srbiju privlačenje direktnih stranih investicija iz Rusije.
„Srbija, zbog izuzetne kadrovske baze, odličnih povoljnosti za investitore, kao i mogućnosti bescarinskog izvoza u zemlje EU, može da bude centar ruskih ulaganja u Evropi. Naša zemlja je od strane uticajnog magazina Fajnenšel tajms u poslednje tri godine čak dva puta proglašena za svetskog lidera u privlačenju stranih direktnih investicija, kao i za zemlju koja stvara najviše radnih mesta od direktnih stranih investicija na milion stanovnika“, rekao je Popović.
On je naveo da posebno želi da promoviše mogućnost formiranja zajedničkih srpsko-ruskih kompanija za koje veruje da su budućnost uzajamno korisne privredne saradnje.
„Uvek je za svakog privrednika koji dolazi na novo tržište važno da ima kvalitetnog i stabilnog lokalnog partnera, ali je važno i da bude prepoznat kao domaća kompanija kako bi mogao da koristi sve pogodnosti tržišta i privrednog ambijenta koje stvaraju državne institucije“, rekao je Popović.
On je pozvao srpske kompanije da izađu na veliko tržište Rusije, ali ne samo na tržišta Moskve i Sankt Peterburga, već i na tržišta ruskih regiona. „Vlada Republike Srbije pružiće vam za to svu neophodnu podršku“, rekao je Popović.
On se zahvalio Rusiji na nesebičnoj pomoći tokom pandemije korona virusa.
„Uz nesebičnu pomoć Rusije i zalaganje predsednika dve zemlje, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Vladimira Putina, Srbija je postala prva zemlja u Evropi koja je uspostavila proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.“, rekao je Popović.
On je istakao da je do sada, na institutu Torlak u Beogradu, proizvedeno oko milion i po doza vakcina Sputnjik V, a da se očekujemo da će do kraja ove godine biti proizvedeno najmanje 4 miliona doza vakcina.
„Ovaj prijateljski gest Rusije ukazao je ne samo na bratsku i prijateljsku ljubav Rusije prema Srbiji, već i na realnu mogućnost da naše dve zemlje u budućnosti uspostavljaju saradnju u razvoju najsofisticiranijih proizvoda koji su rezultat zajedničkog naučnog i inovacionog razvoja“, rekao je Popović.
Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan – Harčenko ocenio je da se Forum održava u veoma važnom trenutku, pre zasedanja Mešovitog komiteta dve zemlje, kako bi i na ovaj način tražio mehanizme, ne samo za podizanje robne razmene na nivo pre početka pandemije, već i kako bi postigao pomak napred i podigao robnu razmenu na čak četiri milijarde, bez obzira na štetu koju je prouzrokovala pandemija.
Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović istakao je da je već sada vidljiv potpuni oporavak industrijske proizvodnje, ekonomskih aktivnosti kao i nastavak investicionih aktivnosti Srbije i Rusije. Naša želja je da pojačamo trgovinske i investicione veze i da pokažemo da, bez obzira na to koliko je naša ekonomska razmena dominantna i evidentna, želimo sve veću saradnju i prisutnost, zbog čega povezujemo kompanije dve zemlje, budući da nije dovoljno samo uvoziti i izvoziti, već i zajedno se pojavljivati na tržištima.
Nikita Gusakov, potpredsednik Ruskog eksportnog centra i direktor Ruske agencije za kreditiranje izvoza i osiguranje investicija, podsetio je da dve zemlje imaju uspešnu saradnju u najrazličitijim industrijskim granama, kao što su železnički saobraćaj, mašinska industrija, poljoprivreda, ali i farmaceutska inudustrija zahvaljujući kojoj se u Srbiji proizvodi vakcina Sputnjik V.
“Ipak, ima još mnogo sfera gde još uvek nismo ostvarili veću saradnju, što je upravo zadatak ovog skupa, kao i mogućnost za sklapanje bilateralnih ugovora i jačanja investicione saradnje o kojoj smo razgovarali i sa ministrom Popovićem. Srbija može da bude i jeste “kapija” za Evropu za ruske kompanije, koristeći svoj inženjerski potencijal i investicionu klimu. Tako da, nadamo se da će ovi razgovori dovesti do sklapanja niza ugovora i dugoročne saradnje”, rekao je Gusakov.
Danas je u Privrednoj komori Srbije u Beogradu otvoren Srpsko-ruski poslovni forum na kojem učestvuje preko 100 predstavnika najvećih srpskih i ruskih kompanija.
Tokom dva dana trajanja foruma priliku da ostvare kontakte i započnu saradnju imaće najuspešnije srpske i ruske kompanije iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, mašinogradnje, građevinarstva, auto industrije, naftnog i gasnog sektora, elektroenergetike, proizvodnje medicinske opreme i lekova, reciklaže, proizvodnje tekstila, igračaka, plastike, papira i kartonske ambalaže, trgovine i distribucije, kao i kompanije iz oblasti IT, inovacija i visokih tehnologija.
Dvodnevni Srpsko-ruski poslovni forum zajednički organizuju Vlada Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Ruski eksportni centar.
izvor:vostok.rs
Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!