Политика

Српско-руски пословни форум: Србија једина држава у Европи која има потписан споразум о слободној трговини са Русијом

„Србија је једина држава у Европи која има потписан споразум о слободној трговини са Русијом. Тај споразум омогућава српским компанијама да практично све што произведу у Србији извезу у Русију без царина. Ово је огромна конкурентска предност коју морамо да користимо у много већем обиму него што је до сада био случај. Трудићу се да као министар допринесем изградњи таквог амбијента да институционално и стратешки подржимо наше компаније да у што већем броју изађу на тржиште Русије“, рекао је Ненад Поповић, министар у Влади Републике Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом.
Поповић је, приликом свечаног отварања Српско-руског пословног форума, који се  одржава у Привредној комори Србије, указао да је један од приоритета за Републику Србију привлачење директних страних инвестиција из Русије.
„Србија, због изузетне кадровске базе, одличних повољности за инвеститоре, као и могућности бесцаринског извоза у земље ЕУ, може да буде центар руских улагања у Европи. Наша земља је од стране утицајног магазина Фајненшел тајмс у последње три године чак два пута проглашена за светског лидера у привлачењу страних директних инвестиција, као и за земљу која ствара највише радних места од директних страних инвестиција на милион становника“, рекао је Поповић.
Он је навео да посебно жели да промовише могућност формирања заједничких српско-руских компанија за које верује да су будућност узајамно корисне привредне сарадње.
„Увек је за сваког привредника који долази на ново тржиште важно да има квалитетног и стабилног локалног партнера, али је важно и да буде препознат као домаћа компанија како би могао да користи све погодности тржишта и привредног амбијента које стварају државне институције“, рекао је Поповић.
Он је позвао српске компаније да изађу на велико тржиште Русије, али не само на тржишта Москве и Санкт Петербурга, већ и на тржишта руских региона. „Влада Републике Србије пружиће вам за то сву неопходну подршку“, рекао је Поповић.
Он се захвалио Русији на несебичној помоћи током пандемије корона вируса.
„Уз несебичну помоћ Русије и залагање председника две земље, председника Александра Вучића и председника Владимира Путина, Србија је постала прва земља у Европи која је успоставила производњу вакцине Спутњик В на својој територији.“, рекао је Поповић.
Он је истакао да је до сада, на институту Торлак у Београду, произведено око милион и по доза вакцина Спутњик В, а да се очекујемо да ће до краја ове године бити произведено најмање 4 милиона доза вакцина.
„Овај пријатељски гест Русије указао је не само на братску и пријатељску љубав Русије према Србији, већ и на реалну могућност да наше две земље у будућности успостављају сарадњу у развоју најсофистициранијих производа који су резултат заједничког научног и иновационог развоја“, рекао је Поповић.
Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан – Харченко оценио је да се Форум одржава у веома важном тренутку, пре заседања Мешовитог комитета две земље, како би и на овај начин тражио механизме, не само за подизање робне размене на ниво пре почетка пандемије, већ и како би постигао помак напред и подигао робну размену на чак четири милијарде, без обзира на штету коју је проузроковала пандемија.
Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије Михаило Весовић истакао је да је већ сада видљив потпуни опоравак индустријске производње, економских активности као и наставак инвестиционих активности Србије и Русије. Наша жеља је да појачамо трговинске и инвестиционе везе и да покажемо да, без обзира на то колико је наша економска размена доминантна и евидентна, желимо све већу сарадњу и присутност, због чега повезујемо компаније две земље, будући да није довољно само увозити и извозити, већ и заједно се појављивати на тржиштима.
Никита Гусаков, потпредседник Руског експортног центра и директор Руске агенције за кредитирање извоза и осигурање инвестиција, подсетио је да две земље имају успешну сарадњу у најразличитијим индустријским гранама, као што су железнички саобраћај, машинска индустрија, пољопривреда, али и фармацеутска инудустрија захваљујући којој се у Србији производи вакцина Спутњик В.
“Ипак, има још много сфера где још увек нисмо остварили већу сарадњу, што је управо задатак овог скупа, као и могућност за склапање билатералних уговора и јачања инвестиционе сарадње о којој смо разговарали и са министром Поповићем. Србија може да буде и јесте “капија” за Европу за руске компаније, користећи свој инжењерски потенцијал и инвестициону климу. Тако да, надамо се да ће ови разговори довести до склапања низа уговора и дугорочне сарадње”, рекао је Гусаков.
Данас је у Привредној комори Србије у Београду отворен Српско-руски пословни форум на којем учествује преко 100 представника највећих српских и руских компанија.
Током два дана трајања форума прилику да остваре контакте и започну сарадњу имаће најуспешније српске и руске компаније из области пољопривреде, прехрамбене индустрије, машиноградње, грађевинарства, ауто индустрије, нафтног и гасног сектора, електроенергетике, производње медицинске опреме и лекова, рециклаже, производње текстила, играчака, пластике, папира и картонске амбалаже, трговине и дистрибуције, као и компаније из области ИТ, иновација и високих технологија.
Дводневни Српско-руски пословни форум заједнички организују Влада Републике Србије, Привредна комора Србије и Руски експортни центар.
izvor:vostok.rs
Uspon
Back to top button