Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
InformacijeSport

Preminuo Slobodan Santrač

Nakon što su nas u kratkom vremenskom razmaku napustili as valjevske košarke, Slobodan Ćeranić – Ćera (1948 – 2016), i valjevska „zlatna kaciga“, Miodrag File Stojanac (1953 – 2016), još jedna vest potresla je sportsku javnost Valjeva i Srbije. Slobodan Santrač – Sani, legendarni fudbaler, preminuo je u Beogradu 13. februara, u 70. godini života.

Santrač je rođen 1. jula 1948. godine u Koceljevi, a fudbalom je počeo da se bavi u Takovu iz Gornjeg Milanovca. Kao pionir dolazi u valjevski Metalac (Budućnost), a za prvi tim debituje 1962. godine kod Dragoljuba Miloševića Bebice. Do odlaska u OFK Beograd 1965. godine već je bio miljenik Valjevaca, koji ga nisu zaboravili ni puno vremena kasnije. Tako je Santračev pogodak za OFK Beograd protiv Čelika u Zenici, nakon objave spikera, ispraćen ovacijama na stadionu u Valjevu, gde je Budućnost igrala protiv Hajduka iz Kule. Upravo taj gol mu je doneo jedno od najvećih priznanja u karijeri, „bronzanu kopačku“ Evrope.  Pored OFK Beograda, igrao je još i za švajcarski Grashopers, Partizan i zemunsku Galeniku.

Iako je bio sitne građe, Santrač je lako izlazio na kraj sa protivnicima, postizao je golove sa obe noge i glavom, a uvek je bio u pravo vreme na pravom mestu. Takve sposobnosti su ga i dovele na prvo mesto liste najboljih strelaca u istoriji jugoslovenskog fudbala sa 218 ligaških golova. Gotovo neverovatno zvuči podatak da je najbolji strelac u istoriji jugoslovenskog fudbala, za reprezentaciju SFRJ odigrao osam utakmica i postigao jedan gol.

Santrač je od uzrasta pionira do kraja karijere ukupno odigrao 1.359 mečeva i postigao 1.301 gol.

Bio je selektor reprezentacije Jugoslavije na SP 1998. godine, a vodio je i reprezentacije Saudijske Arabije i Makedonije. Kao klupski trener radio je sa dosta uspeha u Kini.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!