Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Prijem za učenike Tehničke škole, osvajače takmičenja

Učenici Tehničke škole u Valjevu su ove školske godine ostvarili izuzetne rezultate na takmičenjima, što je bio povod da njih, njihove profesore i direktora škole, u ime gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića, danas primi član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović. Prof. dr Miroljub Ivanović je rekao da je u budžetu grada planirano 752 miliona dinara  za obrazovanje, što je dokaz da grad Valjevo polaže dosta pažnje na obrazovanje na svim nivoima.

„253 učenika se stipendiraju svakog meseca iz budžeta grada, za šta je odvojeno 25,5 miliona dinara. Četiri godine stipendije nisu menjane i gradonačelnik je usvojio moj predlog da se povećaju stipendije. Tako će osnovci primati 5.500, umesto 4.300 dinara, za srednjoškolce umesto 5.000, sada je stipendija 6.500 dinara, za studente je povećana sa 7.500 na 10.000 dinara, a za studente u inostranstvu sa 9.300 na 11.000 dinara“, naveo je član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović deo izdvajanja iz gradskog budžeta za obrazovanje i podršku mladima, kroz stipendije.

Direktor Tehničke škole Branko Goloskoković se zahvalio na pozivu da se zvanično predstave rezultati škole, kojih ima svake godine, ali ove godine ih je bilo dosta i u fokusu su i gradskog rukovodstva.

„Na Međunarodnom takmičenju iz mehatronike “Balkan junior”, koje je održano u Ohridu,  u konkurenciji osam država- Turske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Rumunije i Srbije, učenici Tehničke škole u Valjevu Nemanja Divnić i Marko Delić su osvojili ekipno prvo mesto na Balkanu“, rekaoje direktor Tehničke škole Branko Goloskoković. Iako je Tehnička škola u Valjevu orijentisana na tehničke nauke, značajan rezultat su njeni učenici postigli i na Književnoj olimpijadi, takmičenju iz srpskog jezika. Taj uspeh bih naročito izdvojio“, rekao je direktor Branko Goloskoković.

Aleksandra Gavrić, profesorka srpskog jezika je prezadovoljna što i Tehnička škola ima učenika koji je ostvario sjajan rezultat na takmičenju iz srpskog jezika.

„Moje kolege i ja se trudimo da animiramo učenike da i pored stručnih predmeta, budu zainteresovani za društvene nauke. Ima dosta dece koja učestvuju, daju sve od sebe. Bojan Milivojević je osvojio treće mesto na republičkom takmičenju, gde nijanse odlučuju da li će biti prvo, drugo ili treće mesto. Bojan je fantastično uradio test, koji je bio izuzetno težak za učenike druge godine. Luka Popović i Matija Pavić su takođe učestvovali na ovom takmičenju. Nadam se da će i druga deca krenuti njihovim putem, pa ćemo imati više zainteresovanih iduće godine, jer su videli da mogu ravnopravno da se takmiče sa učenicima gimnazija i filoloških gimnazija“, rekla je profesorka srpskog Aleksandra Gavrić.

Strahinja Đermanović, učenik četvrte godine je osvojio prvo mesto na Republičkom takmičenju u rvanju grčko-rimskim stilom, treće mesto na takmičenju u Tirani i izabran je za najboljeg mladog sportistu grada Valjeva.

„Krajem prošle godine sam osvojio dve bronzane medalje u rvanju grčko-rimskim stilom i u rvanju slobodnim stilom. Na početku ove godine sam osvojio treće mesto na prvenstvu Srbije za mlađe seniore i postao prvak Srbije za juniore u rvanju grčko-rimskim stilom. Samim tim sam izborio mesto u reprezentaciji i narednog vikenda se takmičim u Španiji na prvenstvu Evrope“, naveo je samo neke od uspeha rvač Strahinja Đemranović.

Vesna Martinović, profesorka elektrotehnike i programiranja je rekla da se na državnom takmičenju iz programiranja, na kome je učestvovalo 89 učenika iz cele Srbije, Arsen Arsenović, učenik druge godine, plasirao na četvrto mesto:

„Ovaj učenik je došao sa velikim predznanjem i mnogo toga je sam naučio i verujem da će iduće godine biti još bolje plasiran. Očekuje nas republičko takmičenje iz osnova elektrotehnike. Na regionalnom takmičenju je Vukašin Grbić, učenik prvog razreda, osvojio deseto mesto, u konkurenciji od 55 učenika. Zašto je to takmičenje na nivou regiona, važno? Zato što na tom takmičenju učestvuje mnogo učenika Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Beograda i za nas je uspeh prevazići ostale učenike i plasirati se na republičko takmičenje. A ispred naših učenika su bili samo učenici iz ETŠ „Nikola Tesla“.”

Tehnička škola je ušla u dualni sistem obrazovanja i već tri godine školuje operatere mašinske obrade. Goran Pešić, nastavnik praktične nastave bio je mentor učenicima na republičkom i regionalnom takmičenju:

„U Čačku je održano regonalno takmičenje u obradi metala, zanimanje bravar, gde je Marko Krstić osvojio drugo mesto.  Plasirao se na takmičenje u Novom Sadu, gde smo bili zastupljeni sa tri zanimanja trećeg stepena, pored ar, strugar Uroš Lukić i glodač Ilija Pavić.  Onis su bili odlično plasirani, s obzirom na veliku konkurenciju. Dosta stranih firmi dolaze u našu školu i nude stipendije, tako da postoji dosta škola, poput naše, koji posvećuju puno šažnje zanatima, pa su i ovi đački rezultati veoma značajni.“

U takmičenju mašinskih škola su učestvovali i učenici Tehničke škole u Valjevu. Profesor Micko Lepojević je rekao da je važno što Tehničku školu u Valjevu svake godine upisuju sve bolji učenici:

„Ovi rezultati zavise i od mentora, ali i od kvalitetne dece sa kojom možete da radite. Ove godine su se dva dečaka Nikola i Aleksandar takmičila iz mehanike i dokazaće koliki su potencijal, jer su pronalazili kraće i jednostavnije načine rešavanja zadataka.“

Goran Mićović, mentor na Balkan junior takmičenju koje povezuje tehničke škole sa Balkana, zahvalio se gradu Valjevu što je prepoznao uspehe učenika Tehničke škole:

„Ovo je sedma generacija koja učestvuje na takmičenju Balkan junior. Na prvom održanom takmičenju smo bili prvi i evo ove godine ponovo. Takmičenje se održava iz dva dela, teorijskog i praktičnog dela, gde učenici kao tim, izrađuju jedan mehatronski sistem, koji je za ovo takmičenje bio jedna pokretna kapija. Svake godine iza učenika koji učestvuju na ovom takmičenju, ostaje rad za buduće generacije.“

Pored uspeha u okviru stručnih takmičenja, učenici Tehničke škole u Valjevu su zabeležili uspehe iz plivanja i streljaštva, zahvaljujući Slavica Lukić i Nemanja Simić, profesorima fizičkog vaspitanja.

Direktor tehničke škole je objasnio zašto ove godine nema devojčica među najupešnijima na takmičenjima, iako ih dosta ima u građevinskoj, saobraćajnoj i arhitektonskoj struci. „Iz građevinske struke, koja je i najmasovnija, ove godine nije bilo takmičenja. Ove godine su se ostala takmičenja iz struka gde ima najviše devojčica,  poklopila sa eksurzijama, pa su devojčice prekočile takmičenja, ali će već iduće godine sigurno biti i devojčice zastupljene i osvajati razna takmičenja“, zakaljučio je direktor Tehničke škole.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!