Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Probni završni ispit za osmake u petak i subotu

Probni završni ispit koji je bio planiran kalendarom aktivnosti Ministarstva nauke i tehnloškog razvoja za 25.i 26.april je odložen zbog problema sa epidemiološkom situacijom i prelaska učenika starijih razreda osnovne škole i učenika srednjih škole na nastavu na daljinu.

„ Probni završni ispit biće realizovan u petak 09.aprila i u subotu 10.aprila i to po sledećem redosledu : u petak 09.aprila učenici će raditi test iz matematike od 13 časova, u subotu 10.aprila od 9 časova učenici će raditi test iz maternjeg jezika i od 11:30 kombinovani test“, najavila je dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave Valjevo na današnjoj konferenciji za medije.

„Ovaj probni završni ispit će predstavljati vernu simulaciju završnog ispita po svim procedurama i svemu onome što će škole raditi i učenici i svi oni koji učestvuju u tom procesu za završni ispit. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Zavodom za vrednovanje  kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremilo ispitni materijal i Školske uprave su ga preuzele 31.marta u Beogradu, a istog dana smo podelili svim osnovnim školama na području Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga. Tako da od 31.marta za testove su odgovorni direktori škola. U školama je sve spremno, imamo svakodnevne kontakte , dostavljen im je materijal sa procedurom kako se realizuje završni ispit kao i video uputstvo o korišenju određenih obrazaca,“ rekla je dr Zorica Jocić.

Po rečima dr Zorice Jocić u procesu završnog ispita školska komisija obezbeđuje prostorne i organizacione uslove za bezbedno sprovođenje završnog ispita koji će se realizovati pod poštovanjem svih zdravstvenih i higijenskih mera koje su preporučene i koje su na snazi.

„To znači da će u prostorijama biti najviše 15 učenika, a sve zavisi od veličine škole, broja učenika .U svakoj klupi će sedeti po jedan učenik , rastojanje između učenika mora biti 2m u svakom smeru , tako da će ti uslovi sigurno biti ispoštovani. Cilj probnog završnog ispita je ne samo da se učenici upoznaju sa procedurama i svi oni koji učestvuju u celom procesu već i da se napravi jedan presek da se vidi koliko učenici u ovom trenutku su uspeli da savladaju gradivo, koliko znaju, kakva su im postignuća. Na osnovu probnog testa  škole će napraviti plan kako da poboljšaju znanja učenika do završnog ispita  koji će biti održan 23.,24., i 25.juna“, kaže dr Jocić.

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja oformilo je skening centre u Srbiji. Valjevo je centar za Kolubarski i Mačvanski upravni okrug.

„Već smo dobili opremu, dva nova skenera sa visokim radnim performansama, odredili smo profesore informatike, tehnike, i kolege iz ŠU koji će raditi u skening centru. Oni će biti na prijemu materijala i operateri na skeniranju. U međuvremenu Valjevsku gimnaziju je posetio pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje dr Milan Pašić i sagledao uslove za rad i adekvatnost prostora skening centra“,  istakla je dr Jocić.

Upis učenika u prvi razred OŠ počeo je 1. aprila ove godine a upisuju se deca 2014/15 godište , rođeni od 1.marta 2014.- 1.marta 2015. I ove godine kao i do sada u skladu sa zakonom o osnovama sitema vaspitanja i obrazovanja potrebna su četiri dokumenta da bi dete bilo upisano u Osnovnu školu u prvi razed: izvod iz atične knjige rođenih,potvrda o prebivalištu, uverenje od Doma zdravlja o izvršenom lekarskom pregledu i potvrda o završenom pripremnom predškolskom programu.

„Sva ta četiri dokumenta ove godine roditelji i zakonski zastupnici neće morati da donose u papirnom obliku dakle, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja i kancelarija za informacionu tehnologiju su potpuno digitalizvali ovaj proces tako da će škole direktno povlačiti iz sistema sve podatke za ova četiri dokumenta vezano za upis u prvi razred. Prijavljivanje i testiranje dece za upis u prvi razred ide preko aplikacije „E zakazivanje upisa i testiranja dece za upis u osnovnu školu“.Deca uzrasta od 6-6,5 godina mogu se upisati u školu ali pod posebnim uslovima. Tek nakon provere spremnosti za upis u prvi razred koju vrše pedagog i psiholog škole“, objasnila je načelnica Školske uprave Valjevo.

Prema podacima dobijenim od lokalnih samouprava u Kolubarskom okrugu ove godine u prvi razred osnovne škole upisaće se 1397 prvaka od toga je 753 u Valjevu , 228 u Ubu, 102 u Mionici, 136 u Lajkovcu, 104 u Ljigu i 74 u Osečini.

„U Kolubarskom okrugu broj prvaka je negde na nivou od pre dve godine .Mi smo prošle godine imali 119 prvaka manje, a sada za narednu godinu planira se 90 prvaka više, tako da smo otprilike na onom broju od pre dve godine“, rekla je dr Jocić  i pojasnila pojedinosti konkursa za upis učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2021/22 godinu.

„Sa procesom planiranja upisa mi smo krenuli u decembru prošle godine .U prethodna tri meseca imali smo sastanke na kojima su prisustvovali svi direktori srednjih škola zatim predstavnici lokalnih samouprava konkretno za Kolubarski okrug bili su svi predsednici opština zatim predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje Valjeva, Šapca i Loznice , predstavnici RPK dakle svi oni koji su akteri razvoja jedne lokalne samouprave jer plan upisa i treba da oslikava realne potrebe privrede određene lokalne samouprave“, naglasila je načelnica Školske uprave Valjevo i dodala da će se prijemni ispit za specijalizovana odeljenja i umetničke škole realizovati u prvoj polovini maja od 07-16.maja, prijave za polaganje prijemnog ispita su od 12.-15.aprila.

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja je 31.marta objavilo konkurs za upis učenika. Po tom konkursu u Valjevu Gimnazija ima 214 slobodnih mesta,Tehnička škola Valjevo 240 slobodnih mesta, Poljoprivredna,Medicinska i Ekonomska škola po 180 mesta i Muzička škola ima 24 mesta na dva obrazovna profila (Muzički izvođač i muzički saradnik).

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!