Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Povodom Međunarodnog dana Roma, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je čestitao praznik svim sugrađanima romske nacionalnost. On  sastao sa izvršnim direktorom Asocijacije koordinatora za romska pitanja Draganom Gračaninom i predstavnicom Centra za integraciju Roma Marijom Vesić, sa kojima je razgovarao o položaju Roma u Valjevu.

Gradonačelnik Gojković je podsetio na posetu romskom naselju kod Bolnice septembra 2020. godine šefa Delegacije EU Sema Fabricija i potpredsednice Vlade Zorane Mihailović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za inkluziju Roma Vlade Srbije i ponovio ono što je tada obećao o spremnosti Grada da aktivno učestvuje u svim projektima koji su vezani za socijalnu inkluziju Roma.

Valjevo spada u gradove koji prednjače po pitanju unapređenja položaja romske populacije, ali postoji još dosta prostora za unapređenje i bolju saradnju sa lokalnom samoupravom. Sa romskim predstavnicima se razgovaralo o projektima koji će biti uskoro realizovani i koji će doprineti rešavanju nekih višedecenisjkih problema, kao što su zapošljavanje, obrazovanje, stanovanje, ali i infrastrukturno opremanje naselja u kojima žive.

Grad Valjevo već 13 godina ima i aktivno primenjuje Lokalni akcioni plan za obrazovanje Roma. Kao posebno značajnu aktivnost izdvajamo stipendiranje mladih Roma i Romkinja koji postižu dobre rezultate u školovanju.  Ovaj program je pokrenut  kao rezultat shvatanja lokalne samouprave da je potrebno ostvariti neposredan uticaj na obrazovanje romskih učenika.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!