Вести

Prosvetari: tokom septembra će održati četiri štrajka

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i ostala tri reprezentativna sindikata održaće u petak 31. avgusta protest u Beogradu, na koji je pozvan i resorni ministar Mladen Šarčević.

Tokom septembra USPRS održaće četiri jednodnevna štrajk, 03, 11, 19. i 27. septembra, kada će časovi biti skraćeni na pola sata.

Portparol USPRS i Sindikata obrazovanja Čačak (SOČ), Vesna Jerotijević, rekla je da je sada pravo vreme da se njihovi zahtevi ostvare i ispune, dodajući da je sada jedan i najvažniji ulazak u deveti platni razred.

Predsednik SOČ i član Predsedništva USPRS, Vladimir Adžić, izjavio je da prosveta ne može biti van policije, vojske, Bezbednosno informativne agencije, i ostalih državnih agencija, jer su sve to sektori koji se finansiraju iz budžeta.

„USPRS je predlagala da svi koji se finansiraju iz budžeta budu svrstani u pravedne i poštene platne razrede. Tražimo devetu platnu grupu zbog toga što su svi nosioci delatnosti u zdravstvu, kulturi i socijali dobili tu platnu grupu“, rekao je Adžić.

USPRS će, kako kaže, raditi ono što treba da rade prosvetni radnici, a to je da bude dosledna i da one koji ne rade kako treba upozorava na to.

„Nadamo se nekom dogovoru zato što je ministar rekao da je on bolji od svih sindikalaca. Zato će ga predsednica unije Jasna Janković pozvati 31. avgusta da bude na čelu kolone, jer se i on zalagao za deveti platni razred“, naglasio je Adžić.

Kada je reč o ostalim potraživanjima, on ističe da to ne ide samo na dušu aktuelnih ministara prosvete i državne uprave, jer su to potpisali prethodni ministri Kori Udovički i Srđan Verbić, ali tu je bio pečat Vlade.

https://infosvetionik.rs/2018/08/24/prosvetari-tokom-septembra-ce-odrzati-cetiri-strajka/

Uspon
Back to top button