Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Prvi put u Valjevu Sajam voćarstva

Prvi Sajam voćarstva održaće se 17. i 18. marta u Valjevu na prostoru Poljoprivredne škole „Valjevo“, najavili su danas organizatori ovog sajma- Grad Valjevo, JP „Agrorazvoj-valjevske doline“ i Poljoprivredna škola sa domom učenika „Valjevo“. Ovo je deo programa u okviru obeležavanja 20. marta, Praznika grada Valjeva.

Ideja je potekla od mladih ljudi koji se bave i žive od poljoprivrede. Značaj Sajma, koji se prvi put održava, prepoznala je i država Srbija, pa će otvaranju u petak, 17. marta u 12 časova, prisustvovati i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

„Suština je da Valjevo etabliramo kao vodeći grad u Srbiji u ovoj oblasti. Valjevo ima velike mogućnosti u razvoju voćarstva. Kod nas su primarne četiri vrste voća-kupina, malina, šljiva i jagoda i svake godine pod ovim kulturama je sve više hektara. Iako je sve više proizvođača, ima i sve više problema. Ideja ovog Sajma je kako doći do proširenja sirovinske baze, kako doći do više hektara pod ovim kulturama, pomoći onima koji bi hteli da uđu u ovaj posao. Zato smo angažovali najveća imena, vezana za voćarstvo, u našoj državi. Hteli smo da se u ova dva dana u Valjevu okupi krem voćarstva. Težište je na stručnim skupovima i na edukaciji ljudi, kako doći do kvalitetnih zasada, sadnica. Svrha Sajma je da pokaže da li možemo biti prva ruka u trgovini. Cilj je da zarada bude što veća i da poljoprivredni proizvođači mogu da dostignu što veće standarde plasamana svoje robe“, rekao je dr Dragan Jeremić, zamenik gradonačelnika na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen predstojeći Sajam.

On je naglasio da je grad Valjevo ove godine izdvojio 16 miliona dinara za subvencije. „Sledeće godine ćemo to pomnožiti sa dva, kao što smo i ove u odnosu na prethodnu, tako da polako stignemo do jedne respektabilne cifre. Pored voćarstva, mi ćemo ulagati u proizvodnju junadi, ovčarstvo. Sa Bosnom i Hercegovinom bi mogli da napravimo jedan ozbiljan projekat vezan za ovčarstvo. To su sve stvari koje mi kao Grad preduzimamo, da razvoj poljoprivreda ne bi ostao samo na rečima“, rekao je dr Dragan Jeremić, zamenik gradonačelnika Valjeva.

Bojan Bošković, direktor JP „Agrorazvoj- valjevske doline“ se najpre zahvalio svima koji su pomogli u pripremi Sajma- Poljoprivrednoj školi i Turističkoj organizaciji Valjeva.

„Sajam voćarstva je planiran kao spoj predavanja i izložbenog dela, gde će se predstaviti proizvođači, proizvodi od voća, izložba agro-mehanizacije i izložba samih rasadničara, koji će predstaviti svoj rasadni materijal. Predavanja će se odnositi na aktuelnosti u voćarstvu, naročito na stvari koje su se dobro pokazale u praksi. Organizovaćemo pokazne vežbe orezivanja voća i rada sa agro-mehanizacijom. Prvi dan je zamišljen po oblastima- jagodasto, jabučasto, jezgrasto i koštičavo voće, a predavanja će održati profesori Mihajlo Nikolić i Zoran Keserović, koji su vrhunski stručnjaci iz te oblasti. Na poljoprivrednom dobru Poljoprivredne škole  uradićemo pokazne vežbe orezivanja voća i rad sa agro-mehanizacijom. Na naučnom skupu će učestvovati predstavnici Srpske akademije nauka, Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednih fakulteta, Poljoprivredne škole i samih proizvođača“, rekao je Bojan Bošković.

Direktor Poljoprivredne škole u Valjevu Milan Gajić je zaključio da je učešće ove škole, potvrda da škola ispunjava svoju misiju i da pored školovanja mladih, doprinosi i razvoju poljoprivrede valjevskog kraja.

www.valjevo.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!