Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Puna podrška Vlade srpskom narodu na Kosmetu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije odlukom da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma.

„Ovim je naš narod na Kosovu i Metohiji poručio da samo želi mir, da veruje u vladavinu prava i da veruje u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godina – pre svega Briselskog sporazuma kao Prvog sporazuma o normalizaciji, a onda i svih ostalih, koji uključuju i pitanje tablica.

U svojoj borbi za mir, stabilnost, vladavinu prava i poštovanje svih potpisanih sporazuma, imaće uvek punu podršku Vlade Srbije.

Histerija u prištinskoj političkoj javnosti i medijima je primer apsurda, jer ne samo da nije reč o pozivanju na sukobe, već je upravo reč o miroljubivoj i demokratskoj reakciji koja je odgovor na kontinuirano jednostrano kršenje sporazuma, nepoštovanje kako Srba na Kosovu i Metohiji, tako i Evropske unije, koja je garant Briselskog sporazuma.

Paralele koje ekstremisti u Prištini povlače sa Ukrajinom i Donbasom su neukusne, neprimerene i nesuvisle, ali celom svetu dovoljno govore o onima koji ih koriste.

Srbi na Kosovu i Metohiji su tokom prethodne decenije pokazali trpeljivost i tolerantnost, upravo zato što žele mir i zato što veruju u vladavinu prava.

Svake godine se broj napada na Srbe povećavao, nelegalno im je oduzimana imovina, retki povratnici su najbrutalnije maltretirani i ponovo proterivani, nevini ljudi hapšeni i osuđivani suprotno Briselskom sporazumu, doživeli su i da im je pravo glasa, kao osnovno demokratsko pravo uskraćeno, i ni jednom nisu reagovali na način da ugroze mir.

Sada su jednostavno saterani u ćošak i i dalje se služe samo i isključivo demokratskim sredstvima u borbi za goli opstanak.

Još jednom – jedino što žele je da vide implementaciju potpisanih sporazuma i ništa više od toga.

Vlada Republike Srbije ostaje čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Kosovu i Metohiji“, navodi se u izjavi premijerke Brnabić.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!