Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivredaRegion

Radovi na izgradnji autoputa Surčin–Obrenovac počinju 1. marta

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi radovi na izgradnji autoputa Surčin–Obrenovac trebalo da počnu 1. marta u zoni novog mosta na Savi, koji će biti deo ove deonice.

Mihajlović je istakla da je spremna projektna dokumentacija, a završena je i eksproprijacija u zoni mosta, i napomenula da će se dozvole za gradnju na ovoj deonici izdavati fazno.

Rok za završetak radova na izgradnji pomenute deonice, kako je naglasila, jeste novembar 2019. godine.

Ona je iznela očekivanje da će radovi na deonicama od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, čija je ukupna dužina 50,2 kilometra i koje gradi kineska kompanija “Šandong haj spid grup”, biti okončani u roku, odnosno u novembru ove godine.

Na taj način, ove godine ćemo imati završen autoput od Obrenovca do Preljine, naglasila je Mihajlović, uz podsećanje na to da je ukupna vrednost infrastrukturnih projekata sa Kinom 2,45 milijardi dolara, od čega je za projekte u oblasti saobraćaja predviđeno 1,44 milijarde dolara.

Ona je, govoreći o kreditu Ruske Federacije za modernizaciju železnice, rekla da su od ukupne vrednosti od 941 milion dolara, uključujući i učešće Srbije, već ugovoreni projekti u vrednosti od približno 700 miliona dolara.

Prema njenim rečima, približno 240 kilometara biće rekonstruisano iz ruskog kredita, između ostalog i šest deonica na železničkom Koridoru 10, kojima će se vozovi kretati brzinom od 100, 110 kilometara na čas.

Mihajlović je najavila da će radovi na deonici Stara Pazova–Novi Sad, koja je deo brze pruge Beograd–Budimpešta, početi u maju, kad je planiran i novi sastanak sve tri strane učesnice u ovom projektu – Kine, Mađarske i Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!