ВестиИнформације

Србија и Аустрија посвећене очувању стабилности у региону

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija nada nastavku podrške koju joj Austrija pruža na putu ka Evropskoj uniji, i iskazao zahvalnost toj zemlji i na pomoći koju naša zemlja dobija u rešavanju problema sa migrantskom krizom.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka sa saveznim kancelarom Republike Austrije Kristijanom Kernom, naveo da Srbija očekuje dodatnu pomoć i podršku na tom planu, i podvukao da Srbija na Austriju gleda kao na prijateljsku zemlju koja joj daje veliku podršku na evropskom putu.

Premijer je poručio da Srbiju i Austriju povezuje mnogo toga, uz napomenu da Austrija uvek ima želju da čuje i razume ne samo probleme Srba, već i čitavog zapadnog Balkana.

To nije uvek slučaj u mnogim zemljama u Evropi jer svi imaju svoje probleme, ukazao je on i ponovio zahvalnost Kernu na spremnosti Austrije da se pozabavi i problemima naše zemlje i pomogne onoliko koliko može.

foto:printskrin

Neke stvari su se promenile i danas probleme rešavamo partnerski, ne tražimo razlog da budemo jedni protiv drugih. Insistiramo na očuvanju stabilnosti i mira na zapadnom Balkanu, istakao je Vučić, uz zahvalnost Austriji na svemu što radi u smislu postizanja tog cilja.

On je saopštio da je austrijskom kancelaru danas predao „papir“ na engleskom jeziku o zapadnom Balkanu koji nije sasvim razrađen i sadrži samo principe, a odnosi se na stvaranje slobodnog trgovinskog tržišta i carinske unije u okviru CEFTA regiona.

Reč je o ideji koja, kako je objasnio, ima za cilj da približi neše zemlje i teritorije na zapadnom Balkanu i olakša protok robe.

Taj papir sam predao kancelaru Kernu i obavio ne suštinske, već prve konsultacije sa predsedavajućim Savetu ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Albanije Edijem Ramom i nastaviću da razgovaram sa svima u regionu. Što budemo bogatiji, to će biti bolje za nas, naglasio je Vučić i dodao da je to njegova lična ideja i inicijativa.

Kern je poručio da Austrija želi da proširi podršku srpskom narodu, dodavši da je razgovor sa premijerom Vučićem protekao u znaku toga kako da dve zemlje dalje razviju regionalnu saradnju.

Reč je o infrastrukturnim projektima koji treba da povežu ljude i region, a naročito o projektu o kojem mi je premijer Srbije govorio, a odnosi se na stvaranje bescarinske unije, za koji smatram da je dobar način da se poboljša stanje u regionu, istakao je savezni kancelar Austrije.

On je saopštio i da je razgovarao sa predstavnicima mnogih austrijskih preduzeća, koji su potvrdili spremnost da nastave put investicija u Srbiji.

Stabilnost je nešto o čemu treba da se razgovara i na nivou EU, kao i o tome kako možemo podržati put Srbije, pri čemu smatram da možemo više da učinimo i što se tiče privrednog razvoja, i kada je reč o regionu i susedstvu, poručio je Kern.

On je dodao da je sa premijerom Srbije razgovarao i o migrantskoj krizi, i da je tom prilikom preneo zahvalnost Vladi Srbije jer Austrija ima enormnu korist od doprinosa Srbije u rešavanju te krize.

Kern je, govoreći o srpskoj zajednici u Austriji, rekao da je ona jedna od najvećih grupa u toj zemlji, da postoji dobra razmena i da su srpski građani u Austriji veoma lojalni i povezani sa Srbijom, ali i sa Austrijom.

Uspon
Back to top button