Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Radovi na pruzi kod Ražane: Vozovi kreću od Prvog maja

 

Iako je mašinovođa putničkog voza (2125) uočio klizište na izlasku iz stanice Ražana prema Kosjeriću još u kasnim popodnevnim satima (16. marta), doneta je odluka da se saobraćaj, ipak, ne prekida sve do narednog jutra. Putničke kompozicije propuštane su i tokom noći u režimu laganih vožnji (10 km/čas) ali se već u zoru situacija dramatično pogoršala. Osipanje zemljišta je nastavljeno pa je kompletan železnički saobraćaj na ovom delu barske pruge zvanično obustavljen 17. marta u 8 časava! Mada se odmah iznašlo alternativno rešenje sa autobuskim prevozom na liniji Ražana – Kosjerić, odronjeni materijal zadavao je velike probleme jer se, takoreći, obrušavao direktno na magistralni put. Generalni direktor „Infrastruktura železnica Srbije“, mr Goran Maksić istog dana stigao je na lice mesta zajedno sa direktorom Sektora za građevinske poslove, Draganom Zlatkovićem tako da se gotovo odmah ušlo u proceduru za izradu predprojekta sanacije koloseka. Bez obzira na to što su potencijalni izvođači momentalno dostavili svoje ponude, prema našim informacijama, neki od njih već 18. marta 2016. (npr. firma „BIN ing“), posao je poveren tek 6. aprila i to lazarevačkom preduzeću „Bauvesen“?! Razume se, prethodno je sprovedena tenderska procedura, a radovi vredni 18.370 000 dinara bez PDV-a otpočeli su zvanično na Blagovesti, 7. aprila ove godine! Javna je tajna u gradu na Kolubari da inženjeri valjevskog ZOP-a nisu bili „previše srećni“ zbog ponovnog dolaska građevinske firme iz Lazarevca na kolosek pod njihovom ingerencijom. Moguće iz razloga što se navedena kompanija u bliskoj prošlosti već „dokazala“ na sanaciji donjeg kolosečnog stroja u klisuri reke Gradac. Delom zbog neadekvatne intervencije na 90. kilometru barske pruge iznad reke Suvaje, delom i zbog radova na potpornom zidu u Barajevu tek ovdašnji rukovodioci sekcije „Infrastrukture“ na indirektan način (ni krivi ni dužni) uvučeni su u sudske sporove sa „Bauvesenom“ i oni, nažalost, još uvek traju. Otuda i ne treba da čudi što baš niko od glavnih inženjera ovdašnjeg ZOP-a nije „trčao“ da bude angažovan kao nadzorni organ radova u Ražani.

Rok za završetak kompletne sanacije klizišta uključujući i dodatne intervencije na gornjem kolosečnom stroju između stanica Ražana i Kosjerić iznosi dvadeset dana pa je realno očekivati da sve bude gotovo najkasnije do Uskrsa – 1. maja!

Sa građevinskog aspekta metodologija zahvata na pomenutom delu barske pruge već je viđena. Reč je o gabionima ispunjenih kamenom koji će se nasipati i sabijati do određene kote. Nije zgoreg pomenuti da je konkretno klizište registrovano još davnih 1980-ih godina ali je prvi nagoveštaj ozbiljnijeg pomeranja tla primećen u noći između 15/16. maja 2014. godine kada su Zapadnu Srbiju zadesile velike poplave. Pružna trasa na izlasku iz stanice Ražana prema Kosjeriću u dužini od skoro 400 metara faktički predstavlja potencijalno klizište – kaže šef Sekcije ZOP Valjevo, dipl.ing Miodrag Sića Vlajković.

  • Saobraćajni institut CIP odlično je upoznat sa problemom potencijalnih odrona na ovom potezu. U navedenom slučaju, sav zemljani materijal (nasip) bukvalno se otcepio do čela praga. Prema projektu koji sam u međuvremenu pogledao, sanacija će biti izvedena sa oko 175 gabiona. Tako će se oformiti potporni zid koji će zatim biti nasipan materijalom. Naravno, u slojevima od po 60 centimetara sa sabijanjem i valjanjem sve do predviđene kote. Na kraju ide tucanik, šine, pragovi…sve se to lepo zavari, dođu mašine za regulisanje koloseka i to je to – referiše u svom prepoznatljivom maniru prekaljeni valjevski železničar sa preko 30 godina radnog staža u našoj kompaniji.
Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!