ВестиИнформације

Радови на прузи код Ражане: Возови крећу од Првог маја

 

Иако је машиновођа путничког воза (2125) уочио клизиште на изласку из станице Ражана према Косјерићу још у касним поподневним сатима (16. марта), донета је одлука да се саобраћај, ипак, не прекида све до наредног јутра. Путничке композиције пропуштане су и током ноћи у режиму лаганих вожњи (10 км/час) али се већ у зору ситуација драматично погоршала. Осипање земљишта је настављено па је комплетан железнички саобраћај на овом делу барске пруге званично обустављен 17. марта у 8 часава! Мада се одмах изнашло алтернативно решење са аутобуским превозом на линији Ражана – Косјерић, одроњени материјал задавао је велике проблеме јер се, такорећи, обрушавао директно на магистрални пут. Генерални директор „Инфраструктура железница Србије“, мр Горан Максић истог дана стигао је на лице места заједно са директором Сектора за грађевинске послове, Драганом Златковићем тако да се готово одмах ушло у процедуру за израду предпројекта санације колосека. Без обзира на то што су потенцијални извођачи моментално доставили своје понуде, према нашим информацијама, неки од њих већ 18. марта 2016. (нпр. фирма „БИН инг“), посао је поверен тек 6. априла и то лазаревачком предузећу „Баувесен“?! Разуме се, претходно је спроведена тендерска процедура, а радови вредни 18.370 000 динара без ПДВ-а отпочели су званично на Благовести, 7. априла ове године! Јавна је тајна у граду на Колубари да инжењери ваљевског ЗОП-а нису били „превише срећни“ због поновног доласка грађевинске фирме из Лазаревца на колосек под њиховом ингеренцијом. Могуће из разлога што се наведена компанија у блиској прошлости већ „доказала“ на санацији доњег колосечног строја у клисури реке Градац. Делом због неадекватне интервенције на 90. километру барске пруге изнад реке Суваје, делом и због радова на потпорном зиду у Барајеву тек овдашњи руководиоци секције „Инфраструктуре“ на индиректан начин (ни криви ни дужни) увучени су у судске спорове са „Баувесеном“ и они, нажалост, још увек трају. Отуда и не треба да чуди што баш нико од главних инжењера овдашњег ЗОП-а није „трчао“ да буде ангажован као надзорни орган радова у Ражани.

Рок за завршетак комплетне санације клизишта укључујући и додатне интервенције на горњем колосечном строју између станица Ражана и Косјерић износи двадесет дана па је реално очекивати да све буде готово најкасније до Ускрса – 1. маја!

Са грађевинског аспекта методологија захвата на поменутом делу барске пруге већ је виђена. Реч је о габионима испуњених каменом који ће се насипати и сабијати до одређене коте. Није згорег поменути да је конкретно клизиште регистровано још давних 1980-их година али је први наговештај озбиљнијег померања тла примећен у ноћи између 15/16. маја 2014. године када су Западну Србију задесиле велике поплаве. Пружна траса на изласку из станице Ражана према Косјерићу у дужини од скоро 400 метара фактички представља потенцијално клизиште – каже шеф Секције ЗОП Ваљево, дипл.инг Миодраг Сића Влајковић.

  • Саобраћајни институт ЦИП одлично је упознат са проблемом потенцијалних одрона на овом потезу. У наведеном случају, сав земљани материјал (насип) буквално се отцепио до чела прага. Према пројекту који сам у међувремену погледао, санација ће бити изведена са око 175 габиона. Тако ће се оформити потпорни зид који ће затим бити насипан материјалом. Наравно, у слојевима од по 60 центиметара са сабијањем и ваљањем све до предвиђене коте. На крају иде туцаник, шине, прагови…све се то лепо завари, дођу машине за регулисање колосека и то је то – реферише у свом препознатљивом маниру прекаљени ваљевски железничар са преко 30 година радног стажа у нашој компанији.
Uspon
Back to top button