ВестиИнформацијеКултура

Ристиних 500 пројеката

Све до 15. априла у галеријиНародног музеја у Ваљеву трајаће изложба радова изграђених објеката и пројеката познатог ваљевског архитекте Ристе Анђелополића.

Свечано отварање изложбе у оквиру манифестације „Месец архитектуре у ваљеву“ коју организује Регионални центар Инжењерске коморе Србије, а поводом 50. годишњице рада Анђелополића присуствује велики број његових колега, представника Града Ваљева и Ваљеваца.

фото:Сања Бошковић
фото:Сања Бошковић ристиних 500 фотографија

Изложено је више од 500 радова, цртежа, скица и пројеката које је Анђелополић реализовао на простору бивше југославије, али највише у ваљеву и осечини. Скоро трећину ових пројеката Анђелополић је урадио бесплатно.

О богатом Анђелополићевом стваралаштву отварању изложбе говориле су његове колеге Јасна Алексић и Бранислав Ранковић. Међу значајним пројектима су, поред осталих управна зграда „Горења“ у Велењу (Словенија), Хала спортова у Ваљеву, зграда О.Ш. „Нада Пурић“, управна зграда „Стреле“, бројни мостови, спомен обележја и друго.

фото:Сања Бошковић ристински 500 фото
фото:Сања Бошковић ристиних 500 фотографија

Уз архитектуру Анђелковић се у млађим данима бавио и фудбалом и одојком, стоним тенисом, био је одбојкашки судија, председник Фудбалског клуба „Будућност“, председник Удружења архитеката и грађевинских инжењера у Ваљеву, спортски репортер Радио Беогрда, спикер Радио ваљева, али се никада није одвајао од свог основног занимања – архитектуре.

фото:Сања Бошковић ристиних 500 фотографија
фото:Сања Бошковић ристиних 500 фотографија

Овако плодоносан радни век Анђелополића није остао и без бројних признања. Добитник је Септембарске награде Ваљева, награде Општине Осечина за област урбанизма и архитектуре. Са места директора Дирекције за урбанизам и уређење грађевинског земљишта СО Ваљево отишао је у пензију 2001. године на лични захтев.

Његове колеге су говорећи о Анђелополићевом стваралаштву нагласиле да је послу увек прилазио одговорно, никад површно, и да се трудио колико је год то било могућно да пројекте уклопи у складну целину и усклади са многим областима живота.

Uspon
Back to top button