Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

Ristinih 500 projekata

Sve do 15. aprila u galerijiNarodnog muzeja u Valjevu trajaće izložba radova izgrađenih objekata i projekata poznatog valjevskog arhitekte Riste Anđelopolića.

Svečano otvaranje izložbe u okviru manifestacije “Mesec arhitekture u valjevu” koju organizuje Regionalni centar Inženjerske komore Srbije, a povodom 50. godišnjice rada Anđelopolića prisustvuje veliki broj njegovih kolega, predstavnika Grada Valjeva i Valjevaca.

foto:Sanja Bošković
foto:Sanja Bošković ristinih 500 fotografija

Izloženo je više od 500 radova, crteža, skica i projekata koje je Anđelopolić realizovao na prostoru bivše jugoslavije, ali najviše u valjevu i osečini. Skoro trećinu ovih projekata Anđelopolić je uradio besplatno.

O bogatom Anđelopolićevom stvaralaštvu otvaranju izložbe govorile su njegove kolege Jasna Aleksić i Branislav Ranković. Među značajnim projektima su, pored ostalih upravna zgrada “Gorenja” u Velenju (Slovenija), Hala sportova u Valjevu, zgrada O.Š. “Nada Purić”, upravna zgrada “Strele”, brojni mostovi, spomen obeležja i drugo.

foto:Sanja Bošković ristinski 500 foto
foto:Sanja Bošković ristinih 500 fotografija

Uz arhitekturu Anđelković se u mlađim danima bavio i fudbalom i odojkom, stonim tenisom, bio je odbojkaški sudija, predsednik Fudbalskog kluba “Budućnost”, predsednik Udruženja arhitekata i građevinskih inženjera u Valjevu, sportski reporter Radio Beogrda, spiker Radio valjeva, ali se nikada nije odvajao od svog osnovnog zanimanja – arhitekture.

foto:Sanja Bošković ristinih 500 fotografija
foto:Sanja Bošković ristinih 500 fotografija

Ovako plodonosan radni vek Anđelopolića nije ostao i bez brojnih priznanja. Dobitnik je Septembarske nagrade Valjeva, nagrade Opštine Osečina za oblast urbanizma i arhitekture. Sa mesta direktora Direkcije za urbanizam i uređenje građevinskog zemljišta SO Valjevo otišao je u penziju 2001. godine na lični zahtev.

Njegove kolege su govoreći o Anđelopolićevom stvaralaštvu naglasile da je poslu uvek prilazio odgovorno, nikad površno, i da se trudio koliko je god to bilo mogućno da projekte uklopi u skladnu celinu i uskladi sa mnogim oblastima života.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!