Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Sanja Domazet dobitnica nagrade „Ljubomir P. Nenadović“

Za najbolje putopisno ostvarenje na srpskom jeziku objavljeno u periodu od avgusta 2021. godine do avgusta 2022. godine, proglašena je knjiga „Na kafi kod Šekspira“ autorke Sanje Domazet, kojoj je danas u Brankovini uručenja nagrada „Ljubomir P. Nenadović“.

„Želim svima dobrodošlicu u Brankovinu, u zavičaj putokaza. U iščekivanju trenutka kada ćemo Sanji Domazet dodeliti nagradu, vredna je pomena činjenica da je manifestacija „Ljubini dani“ i nagrada „Ljubomir P. Nenadović“ za putopis, uspešno prebrodila izazove svetske pandemije. Jasno je nakon svega da su i putovanja dobila novu dimenziju, pa njihov značaj će se u budućnosti uverena sam posmatrati u drugačijem svetlu. Mi se nadamo da će time i njihov značaj postat veći.

Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“

Mislim da je važno da postoji nagrada „Ljubomir P. Nenadović“ za putopis, da mi spremno dočekujemo sve ono što je pred nama, sa željom da o putopisu ostavimo analize i osvrte hermenautičara, najboljih svedoka i pratilaca, onoga što putopis donosi. Nadamo se da će našom zaslugom otkrivanje prošlosti u dalekoj budućnosti biti lakše i kvalitetnije. U ime Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, čestitam ovogodišnjoj dobitnici nagradu i želim joj dobrodošlicu u Brankovinu, u našu porodicu, kako to već volimo da kažemo“, rekla je direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Violeta Milošević.
U ime grada Valjeva, dobitnika i skup je pozdravio gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković

„Poštovani gosti Brankovine, organizatori ovog skupa, uvaženi poštovaoci Ljube i porodice Nenadović.
Ljubav prema lepoj reči, prirodi, životu i životu, dovela nas je danas u Brankovinu da odamo počast velikanima ovog zanmenitog mesta, ali i da uručimo priznanja i čestitamo sledbenicima Desanke Maksimović i čika Ljube Nenadovića. Brankovina je pravo mesto da čestitamo onima koji u svojim putopisima opisuju svet koji postoji, ili svet kakav bi trebalo da bude. Ovogodišnjoj dobitnici nagrade Sanji Domazet čestitam u ime grada Valjeva i u svoje ime i poručujem da smo ponosni što će u plejadi velikih imena ove nagrade od danas stajati njeno ime. Siguran sam da će ne samo ovim nagrađenim romanom, već i sa narednim delima biti dostojan naslednik velikana iz Brankovine“, poručio je gradonačelnik Gojković.
Odluku da ova nagrada bude uručena autorki Salji Domazet, doneo je žiri u sastavu prof. dr Radivoje Mikić, prof. dr Mihailo Pantić i Vladimir Šekularac, savetnik za bibliotečku delatnost.
„Sanja Domezet piše sasvim osobenu vrstu putopisa. U to će se čitalac lako uveriti čitajući 23 tekstualna poglavlja ove knjige, ali i zavirujući u apendiks pod naslovom „Anđeli su kod kuće“, tu dokumentarnu podlogu tekstualnih tkanja, taj dodatak onome što je na drugi način već rečeno.

Krećući se kroz knjigu „Na kafu kod Šekspira“, a sam naslov u to nema sumnje, ukazuje na neku vrstu ukrštanja različitih vremena i onoga što je u tim vremenima bilo moguće i onoga što nikako nije moguće. Čitalac zapaža i dubinu kretanja kroz vreme, od Tutankamona do našeg doba i prostorno pomeranje koje zahteva nekoliko kontinenata, Afrika, Evropa i Amerika i različite tipove sudbina. To što autorsko JA putuje, što posećuje mesta na kojima su živeli i stvarali veliki umetnici, što zalazi u onaj prostor, a to je kućni prostor, neposredna životna pozornica, koji je jedna imaganicija uspela da uzdigne toliko visoko, da posetiocu ostane samo da pokuša da nasluti putanju. Sanja Domazet ne prestaje da nam govori o onome o čemu govori onda kada koristi druge oblike književnog izraza, što je jasan znak da je moderni putopis u svemu jednak sa drugim oblicima književnog stvaralaštva“, rečeno je u obrazloženju odluke o dodeli nagrade.
Direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“  Violeta Milošević je uručila nagradu Sanji Domazet, koja se u svojoj besedi osvrnula na Ljubina dela, koja će zauvek pamtiti.

Dobitnica nagrade Sanja Domazet

„U ovoj svečanoj prilici nalazim da mi je izuzetno prijatna dužnost i čast velika da se još jednom zahvalim od srca valjevskoj biblioteci, koja mi je dodelila nagradu „Ljubomir Nenadović“. Prvi put sam se sa njegovim delom srela još u osnovnoj školi, ja sam iz onih generacija kojima su prazna hartija i pero zauvek ostali obećanje sreće, a čitanje radost, tajna nasleđa i beg, jer ko nauči da čita može da bude stranac bar neko vreme. Đačka lektira „Pisma iz Italije“ učinila je da ostanem večni dužnik lepoti Nenadovićevog dela i ja mu taj dug nadam se, polako vraćam, zauvek zanesena njegovom lepotom i imagologijom. Nenadović je tvrdio da pisati znači voditi najdublje razgovore sa sobom, fotografisati sopstvene misli. Za njega su biblioteke vazda bile prostori sećanja, a putovanji poziv na najuzbidljivije i najplemenitije obrazovanje“, kazala je ovogodišnja dobirnica nagrade Sanja Domazet.

Gudački orkestar „Feniks“

Na svečanosti koja je održana ispred brankovačke crkve i grobova Nenadovića, nastupio je gudački orketar „Feniks“ iz Muzičke škole „Živorad Grbić“, pod rukovodstvom mr Snežane Stevanović.

Ostavite odgovor

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!