ВестиИнформације

Места за све средњошколце

– У Ваљевској гимназији више места на природно-математичком смеру. – Медицинска школа нуди упис за фармацеутске техничаре, али неће уписивати ученике на фризерски занат. – Техничка школа нуди будућим средњошколцима упис на смер оператер машинске обраде, и могућност запошљавања у ХК „Крушик“. – Повећан број ученика у одељењима Музичке школе. – У наредној школској години мање основаца

У наредној 2016/2017 школској години у Ваљеву ће бити места за све будуће средњошколце. То је данас на конференцији за новинаре изјавила др Зорица Јоцић, начелница Школске управе за Колубарски округ. Основну школу у Ваљеву завршава ове школске године 814 ученика, а има 1058 слободних места.

У наредној школској години, а у договору са Школском управом Колубарског округа, школама и Филијалом службе за запошљавање, дошло је у појединим школама и до измене образовних профила. Тако ће Ваљевска гимназија наредне школске године уписати три одељења природно-математичког смера, у односу на досадашња два, а само једно одељење, уместо ранија два, друштвено-језичког смера, уз објашњење да су претходних година ученици показали веће интересовање за природне науке. Места ће бити и за надарене математичке таленте, а ученици који су заинтересовани за стране језике, моћи ће да се упишу у билингвално одељење немачког и француског језика.

У Економској школи уместо досадашњег четворогодишњег образовног профила кулинарски техничар, у понуди су трогодишњи смерови кувара и посластичара. Места ће, као и до сада бити за будуће економске, царинске, комерцијалне, туристичке и финансијске техничаре, конобаре и трговце.

У Пољопривредној школи, такође, има измена, али је и даље на првом месту школовање за пољопривредне техничаре. Има места и за техничаре хортикултуре, ветеринаре и прехрамбене техничаре. За разлику од прошле, ове године ће изостати упис за изучавање пекарског заната, а и даље ће бити могуће уписати смер месар и руковалац-механичар пољопривредне технике.

Фото: С. Бошковић
Фото: С. Бошковић

Новина има и код уписа у Медицинску школу. Ове године изостаће упис на смер медицинска сестра-васпитач и физиотерапеутски техничар, али ће места бити на смеру за фармацеутске техничаре, педијатријске сестре и санитарно-еколошке техничаре. Изостаће и упис на трогодишње школовање будућих фризера.

У Музичкој школи „Живорад Грбић“ повећан је број уписних места у одељењима музички извођач и музички сарадник.

Расте интересовање за упис у Техничку школу која ће за наредну школску годину уписати 270 ученика. У понуди су смерови техничари за роботику, компјутерско управљање, мехатронике, администратор рачунарских мрежа, грађевински техничари за високоградњу и нискоградњу, техничар друмског саобраћаја, електроинсталатер, електротехничар за термичке и расхладне уређаје, док за разлику од прошле године, нема у понуди смера електромонтер мреже и постројења. Према речима др Зорице Јоцић, начелнице Школске управе, ваљевској привреди, посебно „Крушику“, недостају  металостругари, металоглодачи и металобрусачи, а управо то нуди смер опетратер машинске обраде. Техничка школа је у договору са ХК „Крушик“ прихватила да школује једно одељење ученика који се определе за ово занимање, и оно што је најважније, понудила им је посао након завршетка образовања. Грађевинарству су потребни армирачи и зидари, али, нажалост, свршени основци не показују интересовање за ове смерове.

На данашњој конференцији за новинаре у Школској управи Колубарског округа, било је речи и о упису будућих основаца. Речено је да ће ове године у први разред бити уписано 717 првака, а има 808 слободних места, што је за 91 ученика, односно три одељења, мање него у претходној школској години. При упису родитељи будућих основаца мораће да понуде и доказе да су деца завршила похађање предшколсог припремног периода. Оно што је посебно занимљиво то је да ће на упис у први разред моћи да рачунају и родитељи деце старости од шест до шест и по година, а и старијих од седам и по година за упис у одговарајући разред, ако прођу одговарајућу проверу учитеља, педагога, лекара и психолога. Упис ђака првака траје до 31. маја ове године.

 

Uspon
Back to top button