Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Mesta za sve srednjoškolce

– U Valjevskoj gimnaziji više mesta na prirodno-matematičkom smeru. – Medicinska škola nudi upis za farmaceutske tehničare, ali neće upisivati učenike na frizerski zanat. – Tehnička škola nudi budućim srednjoškolcima upis na smer operater mašinske obrade, i mogućnost zapošljavanja u HK “Krušik”. – Povećan broj učenika u odeljenjima Muzičke škole. – U narednoj školskoj godini manje osnovaca

U narednoj 2016/2017 školskoj godini u Valjevu će biti mesta za sve buduće srednjoškolce. To je danas na konferenciji za novinare izjavila dr Zorica Jocić, načelnica Školske uprave za Kolubarski okrug. Osnovnu školu u Valjevu završava ove školske godine 814 učenika, a ima 1058 slobodnih mesta.

U narednoj školskoj godini, a u dogovoru sa Školskom upravom Kolubarskog okruga, školama i Filijalom službe za zapošljavanje, došlo je u pojedinim školama i do izmene obrazovnih profila. Tako će Valjevska gimnazija naredne školske godine upisati tri odeljenja prirodno-matematičkog smera, u odnosu na dosadašnja dva, a samo jedno odeljenje, umesto ranija dva, društveno-jezičkog smera, uz objašnjenje da su prethodnih godina učenici pokazali veće interesovanje za prirodne nauke. Mesta će biti i za nadarene matematičke talente, a učenici koji su zainteresovani za strane jezike, moći će da se upišu u bilingvalno odeljenje nemačkog i francuskog jezika.

U Ekonomskoj školi umesto dosadašnjeg četvorogodišnjeg obrazovnog profila kulinarski tehničar, u ponudi su trogodišnji smerovi kuvara i poslastičara. Mesta će, kao i do sada biti za buduće ekonomske, carinske, komercijalne, turističke i finansijske tehničare, konobare i trgovce.

U Poljoprivrednoj školi, takođe, ima izmena, ali je i dalje na prvom mestu školovanje za poljoprivredne tehničare. Ima mesta i za tehničare hortikulture, veterinare i prehrambene tehničare. Za razliku od prošle, ove godine će izostati upis za izučavanje pekarskog zanata, a i dalje će biti moguće upisati smer mesar i rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike.

Foto: S. Bošković
Foto: S. Bošković

Novina ima i kod upisa u Medicinsku školu. Ove godine izostaće upis na smer medicinska sestra-vaspitač i fizioterapeutski tehničar, ali će mesta biti na smeru za farmaceutske tehničare, pedijatrijske sestre i sanitarno-ekološke tehničare. Izostaće i upis na trogodišnje školovanje budućih frizera.

U Muzičkoj školi “Živorad Grbić” povećan je broj upisnih mesta u odeljenjima muzički izvođač i muzički saradnik.

Raste interesovanje za upis u Tehničku školu koja će za narednu školsku godinu upisati 270 učenika. U ponudi su smerovi tehničari za robotiku, kompjutersko upravljanje, mehatronike, administrator računarskih mreža, građevinski tehničari za visokogradnju i niskogradnju, tehničar drumskog saobraćaja, elektroinstalater, elektrotehničar za termičke i rashladne uređaje, dok za razliku od prošle godine, nema u ponudi smera elektromonter mreže i postrojenja. Prema rečima dr Zorice Jocić, načelnice Školske uprave, valjevskoj privredi, posebno “Krušiku”, nedostaju  metalostrugari, metaloglodači i metalobrusači, a upravo to nudi smer opetrater mašinske obrade. Tehnička škola je u dogovoru sa HK “Krušik” prihvatila da školuje jedno odeljenje učenika koji se opredele za ovo zanimanje, i ono što je najvažnije, ponudila im je posao nakon završetka obrazovanja. Građevinarstvu su potrebni armirači i zidari, ali, nažalost, svršeni osnovci ne pokazuju interesovanje za ove smerove.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Školskoj upravi Kolubarskog okruga, bilo je reči i o upisu budućih osnovaca. Rečeno je da će ove godine u prvi razred biti upisano 717 prvaka, a ima 808 slobodnih mesta, što je za 91 učenika, odnosno tri odeljenja, manje nego u prethodnoj školskoj godini. Pri upisu roditelji budućih osnovaca moraće da ponude i dokaze da su deca završila pohađanje predškolsog pripremnog perioda. Ono što je posebno zanimljivo to je da će na upis u prvi razred moći da računaju i roditelji dece starosti od šest do šest i po godina, a i starijih od sedam i po godina za upis u odgovarajući razred, ako prođu odgovarajuću proveru učitelja, pedagoga, lekara i psihologa. Upis đaka prvaka traje do 31. maja ove godine.

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!