Вести

Састанак са новоизабраним српским чланом Председништва Босне и Херцеговине и новоизабраним председником Републике Српске

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас новоизабраног српског члана Председништва Босне и Херцеговине Жељку Цвијановић и новоизабраног председника Републике Српске Милорада Додика, са којима је разговарао о проблемима који постоје у региону, инфраструктурним пројектима и градњи путева, али и изградњи меморијалног комплекса у Доњој Градини – Јасеновац.

Састанак са новоизабраним српским чланом Председништва БиХ и новоизабраним председником Републике Српске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

„Захвалан сам обома на веома плодотворној и доброј сарадњи у претходном периоду. Данас смо разговарали о нашим обавезама и свему што нас чека у наредном периоду. Говорили смо о проблемима који постоје у региону, а упознао сам их и са ситуацијом на Косову и Метохији и разговорима које смо ноћас имали са Бриселом, али смо разговарали и о другим важним пројектима“, навео је председник Вучић и додао да су размотрили политичку ситуацију и додатно усагласили ставове који постоје између Републике Србије и Републике Српске. Он је пренео и да су договорили да ће већ ове недеље да формирају тим који ће чинити представници Републике Српске и Републике Србије.
„Конкретизовали смо идеју о изградњи меморијалног комплекса у Доњој Градини – Јасеновац и бићемо спремни да уложимо десетине милиона евра, дакле, велики новац. Сматрамо то једном од најважнијих ствари коју бисмо могли заједнички да урадимо“, нагласио је председник Вучић и додао да је договор да Србија учествује са 80 одсто финансијских средстава. Он је истакао да су говорили и о инфраструктурним пројектима, о пројекту изградње ауто-пута Рача–Бијељина, који већ сада финансирамо значајним средствима.
Састанак са новоизабраним српским чланом Председништва БиХ и новоизабраним председником Републике Српске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

„Сада је веома тешко за све нас да о томе говоримо због повећања трошкова изградње, повећања цена репроматеријала, али наше опредељење остаје и покушавамо да у свим пројектима останемо и опстанемо онако како смо планирали“, објаснио је председник Вучић и навео да је било речи и о подршци коју би Србија требало да пружи за више општина у БиХ.
„Реч је о Дрвару, Костајници, Дубици, Невесињу. Председник Додик је предложио још једну општину. Доворили смо и да радимо Дом здравља у Српцу. Разговарали смо и о Требињу, и о аеродрому, и о Бук Бијели, и о многим другим пројектима и верујем да ће људи из Републике Српске успети да нађу заједнички језик са институцијама Босне и Херцеговине, да коначно можемо да кренемо у велике инвестиције“, рекао је председник Вучић и додао да Србија има све већу трговинску размену са Босном и Херцеговином, која је шести спољнотрговински партнер наше земље, а да се ми приближавамо томе да њима будемо први партнер.
„Желим да захвалим народу у Републици Српској на томе што су увек и у сваком тренутку уз своју Србију, што брину о нама макар онолико колико ми бринемо о Српској“, поручио је председник Вучић.
Састанак са новоизабраним српским чланом Председништва БиХ и новоизабраним председником Републике Српске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић пренела је да су разговарали о темама важним за билатералне односе, као и о развоју заједничких пројеката. Она је поручила да их на новим позицијама, на којима се налазе после избора, чекају велики изазови, те да би она лично желела да са функције српског члана Председништва БиХ допринесе да односи две државе буду бољи.
„Да ли ће тако нешто да се деси, то зависи и од других, не само од мене, али ево – желела бих да из фазе где имамо свађалачки однос у оквиру Босне и Херцеговине према спољном свету и окружењу, почнемо да излазимо на пут да сагледамо бенефите одређених пројеката, а не да они служе само као начин блокирања“, рекла је српски члан Председништва БиХ и поздравила идеју за спровођење заједничких активности, те нагласила да је Србија важан партнер за све стратешке пројекте.
Састанак са новоизабраним српским чланом Председништва БиХ и новоизабраним председником Републике Српске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

Председник Републике Српске Милорад Додик захвалио је председнику Вучићу на подршци коју Република Србија даје Републици Српској и нагласио да је битно да се настави сарадња на пројектима, те истакао да ће радити на вредносној интеграцији кроз образовање и културу.
„Договорили смо се да након форимирања Владе Републике Српске, у првој седмици децембра, буде одржана заједничка седница Влада Србије и РС“, најавио је председник Републике Српске и додао да ситуација у Босни и Херцеговини није решена овим изборима, јер постоји пат позиција која је тешко решива, а чија је суштина, како је навео, у „блокадама из политичког Сарајева“ за све пројекте.
Uspon
Back to top button