Вести

VALJEVSKI POLJOPRIVREDNICI U STUDIJSKOJ POSETI NEMAČKOJ

Valjevski poljoprivrednici u poseti su Nemačkoj, gde imaju priliku da se upoznaju sa iskustvima svojih kolega, jedne od najrazvijenijih zemalja Evropske unije.

Tokom četvorodnevnog studijskog putovanja, na koje su otišli o trošku grada Valjeva, a u organizaciji „Agrorazvoj – valjevske doline“, obišli su farme muznih krava u okolini Rozenhajma.

U pokrajini Gornja Bavarska bili su i na prodajnoj izložbi najkvalitetnijih grla, koja se organizuje jednom mesečno. – Imali smo dosta drugačiji sistem rada, držanja krava, ishrane.

Ono što je upečatljivo je da se dosta lakše radi, što između ostalog omogućavaju i automatizovani sistemi za mužu. Praktično jedan čovek radi sve na farmi, na kojoj je preko 100 grla. Teško da bi mi mogli da uvedeno otvoreni sistem držanja krava, mislim da se to kod nas ne isplati.

Mora mnogo da se uloži da bi nešto ostvarili – smatra Miloš Živanović iz Gornje Bukovice. Jovica Stefanović iz Miličinice kaže da je karakteristično što su objekti izgrađeni od drveta, koji je verovatno jeftiniji materijala, zašta proizvođači dobijaju podsticaje od države. – Odlučili smo da ove godine, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa Korona, naše poljoprivrednike dovedemo u Bavarsku – evropsku prestonicu mlečnog govedarstva.

Želeli smo da bar vodimo na koji način se ljudi u Nemačkoj bave savremenom poljoprivrednom proizvodnjom, iako je mnogo toga i nije dostižno. Ovo je i prilika da vidimo na koji način bi možda mogli da realizuje i kupovinu i uvoz kvalitetnih grla, jer je plan Agrorazvoj da u narednim godinama vratimo meru dodele priplodnih junica – kaže Dragutin Kuzmanović, direktor „Agrorazvoj – valjevske doline“. Inače, na području Rozenhajma, grada u Bavarskoj, podno austrijskih Alpa, proizvodnja mleka odvija se na 1500 farmi. D.D.

Uspon
Back to top button