Вести

Septembarska penzija ukida Zakon o privremenom umanjenju

ovi nacrt Zakona o PIO predviđa izmene obračuna penzija za poslednju godinu radnog staža. – Nema više ni „večitih” privremenih penzijskih rešenja, već sva posle tri godine postaju trajna.

Zakon o privremenom umanjenu penzija, koji je na snazi od oktobra 2014. godine, a kojim su penzije veće od 25.000 dinara smanjene za 22 i 25 odsto biće ukinut zaključno sa isplatom septembarskih penzija (isplaćuju se u oktobru), nakon čega će se isplaćivati zakonske penzije, stoji u novom nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO, u koji je „Politika” imala uvid.

Novi nacrt predviđa izmene obračuna penzija za poslednju godinu radnog staža. I to tako što oni koji odu u penziju početkom godine neće više morati da čekaju tri meseca da zvanična statistika izađe s podacima o prosečnoj godišnjoj zaradi u Republici, već će im se ona izračunavati tako što će se prosečna mesečna primanja za januar te godine pomnožiti sa 12.

Onom penzioneru kome se ne mogu utvrditi godišnji lični koeficijenti ni za jednu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent iznosiće jedan. Istovremeno, onom ko nema utvrđen staž osiguranja za celu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent utvrđivaće se srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj kalendarskoj godini.

https://infosvetionik.rs/2018/09/01/septembarska-penzija-ukida-zakon-o-privremenom-umanjenju/

Uspon
Back to top button