Вести

Скупштина усвојила буџет за 2023. годину

Скупштине града Ваљева, усвојена је Одлука о буџету града Ваљева за 2023. годину.
Одлуку о буџету за наредну годину је образложио руководилац Одељења за финансије Жељко Табашевић.
„На приходној страни буџета, укупна јавна средства за наредну годину су повећана за 40 милиона, тако да сада износе износе 4.680.233.000 динара. Највећи део прохода планиран је од пореза на доходак, добит и капиталне добитке у износу од 2.383.487.000 динара. Према Закону о буџетском систему, буџет је програмски и троши се према 17 предвиђених ставки.

Становање, урбанизам и просторно планирање, планиран је износ од 12, 7 милиона; комуналне делатности 545, 6 милиона; локални економски развој 103, 1 милион; развој туризма 59,8 милиона; пољопривреда и рурални развој 122,3 милиона; заштита животне средине 142 милиона; организација саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре 811, 1 милион; предшколско васпитање 750, 6 милиона; основно образовање 236,1 милион; средње образовање 10,3 ; социјална и дечја заштита 301, 4 милиона; здравствена заштита 34,4 милиона; развој културе 299,1 милион; развој спорта и омладине 297,6 милиона; опште услуге локалне самуоправе 775, 4 милиона; локална самоуправа 55,8 и енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије 58,1 милион динара“, образложио је Табашевић.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић, закључио је расправу о буџету и нагласио да је буџет града Ваљева за наредну годину пре свега реалан, да су испоштовани предлози свих буџетских корисника, као и смернице Министарства финансија.

„Пре свега, буџет града Ваљева за наредну годину је развојни и социјални. Развојни, јер је у њему планирана реализација великог броја пројеката, који ће унапредити живот грађана Ваљева, а социјални, јер су у великом обиму планирана издвајања, пре свега финансијска, са циљем да би се помогле угрожене категорије становништва.
Ако прођемо кроз програмске активности и кренемо од почетка , у наредној години улазимо у израду Генералне регулације „Центар“, планирана је и израда планова за ПГР за Попучке, али и за Петницу , Бујачић , Белошевац и јако важан план због предвиђених улагања ПГР „Сењак“. Када говоримо о комуналној делатности, овде имамо већа улагања и за „Видрак“ и за „Водовод“, проширење и реконструкција водоводне мреже, поред Жабара ту је и водоводни правац Беомужевић – Причевић. Улазимо у реконструкцију градске пијаце, ту су субвенције предузећу „Полет“ . Такође, што се тиче Програма 3, било би лепо да одемо и видимо Индустријску зону, за шта смо такође предвидели издвајања , Бизерба је скоро завршила своје производне погоне , а и други инвеститор је започео радове . Очекујем да ћемо наставити улагања у зону и већ смо конкурисали код једног фонда, али ћемо конкурисати и код министарстава, ми смо ту предвидели средства за суфинансирање. Саме фабрике и инвеститори интензивирали су и инвестиције државе везане за гасовод и очекивања су да ће до марта почети изградња гасовода.

Што се тиче развоја туризма, интересантан пројекат, предвидели смо бике парк на Дивчибарама. За наредну годину 100 милиона за директне субвенције пољопривредницима и уколико буде могуће да ребалансом додамо још средстава на позицији пољопривреде ми ћемо то учинити. Када је у питању екологија, ту нам је пре свега потребан План како бисмо могли да спроводимо предложене мере . Што се тиче заштите животне средине, издвојићемо 31 милион за „Топлану“ за изградњу контејнерске станице у Новом насељу као што смо то ове године урадили у Сувоборској улици. Кишна и фекална канализација такође предвиђена су средства. Инсистирали смо код Министарства заштите животне средине, да се продужи рок за конкурисање за замену котлова. Ту имамо 103 пријаве и затражили смо да се не врати преостали новац, већ да распишемо још један конкурс који ће бити убрзо расписан. У наредној години ту је и субвенција за „Видрак“ за набавку једног камиона смећара . У наредној години 100 милиона предвиђено је за рахабилитацију улица и 150 милиона за инвестиционо одржавање путева. Трудићемо се да свака МЗ буде заступљена“, рекао је градоначелник Гојковић.

Према његовим речима, нешто о чему се много причало, јесте реконструкција старе Шесте школе у два нова вртића.
„Радови су почели 1. новембра и рок за завршетак је осам месеци, очекујем да након тога више нећемо имати листе чекања и листе неуписане деце. Више од 500 места и 21 нова просторија. Значајно је улагање у реконструкцију тоалета у свим основнимм и средњим школама. Предвидели смо и улагање у централну кухињу. Када је у питању социјална заштита, посебно бих издвојио да смо определили средства за услугу лични пратилац, тако да више деце на тој листи чекања неће бити. Здравствена заштита, 27 милиона за набавку опреме, медицинских средстава, аутомобила за Дом здравља . 198 милиона за установе културе , урадићемо терасе и фасаду на Центра за културу , у току је изградња зграде депоа Архива. Кад је у питању спорт и дечја инфраструктура, урадили смо ове године 26 дечијих паркића, сада ћемо их радити у вртићима, јер су постојећа тамо где их има јако стара и импровизована. Издвојићемо средства за даље опремање хале „Генерал Светомир Ђукић“. За УФК „Валис“ смо определили средства за санацију клизишта у СРЦ „Петница“ .

Енегетска ефикасност, ту је опредељено 51 милион динара, Град учествује са 21 милионом за програм енергетске санације, а држава са 30 милиона. Ту већ сада имамо 226 пријава и поново смо међу првим градовима по броју пријављених грађана за ову услугу. И то је један корак ка решавању проблема аерозагађења. Идеја је да усвојимо и програме установа и предузећа и да заиста кренемо напред већ од 1. јануара. Вртић са једне стране, завршетак Геронтолошког центра са друге, још један су доказ да Град брине и о младима и о старима“, закључио је градоначеник Лазар Гојковић.

Uspon
Back to top button