Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Snimanje celog tela na MR za rano otkrivanje bolesti

Lekari nas konstantno upozoravaju da prevetnivni pregledi mogu da nam spasu život. Ipak, veliki broj bolesti, naročito onih smrtonosnih, i dalje se otkriva slučajno.

Povodom Svetskog dana zdravlja koji se 7. aprila obeležava u svim zemljama sveta, Ministarstvo zdravlja Srbije je danas organizovalo Dan otvorenih vrata u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji. Tako će svi građani, pa i oni koji nisu osigurani i nemaju zdravstvenu knjižicu, moći da obave ORL i kardiološke preglede, izmere krvni pritisak, urade EKG, provere nivo šećera u krvi.

A da li je preventiva najbolji lek, ali i koliko je snimanje magnetnom rezonancom (MR) značajno za rano otkrivanje bolesti, pitali smo dr sci. med. Bojana Banka, lekara Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu Kliničkog centra Srbije.

eKapija: U kojoj meri su preventivni preglediznačajniza ljudsko zdravlje?

– Postavljanje dijagnoze je najvažniji čin koji nas uvodi u mogućnost pravilnog i pravovremenog lečenja. Rana dijagnostika nam u mnogim slučajevima daje prostora da se izlečimo, čak i od jako teških bolesti. Preventivni pregledi su zato najbolje predupređenje da bolesti ne otkrijemo prekasno, već onda kada nema simptoma ili nisu dovoljno jaki pa ih zanemarujemo.

Ono što se nakada kod nas podrazumevalo, godišnji sistematski zdravstveni pregledi, danas je nažalost benefit samo određenih specifičnih zanimanja ili onih koji rade u dobrostojećim kompanijama. Takve kompanije obezbeđuju svojim zaposlenima kompletne zdravstvene kontrolne preglede, bar jednom godišnje. U mnogim razvijenim zemljama su odavno izračunali da je preventiva najisplativija u svakom smislu.

eKapija: Koliki je procenat izlečenja ukoliko se određenja oboljenja otkriju na vreme?

– Konkretni procenti postoje samo ako se posmatraju određene grupe oboljenja pojedinačno. Ipak, ono što je sigurno jeste činjenica da, na primer, otkrivanje ranih znakova maligniteta, koje se postiže preventivnim pregledima, dovodi do potpunog izlečenja i značajnog povećanja petogodišnjeg preživljavanja.

ekapija: U čemu se ogleda prednost pregleda magnentnom rezonancom?

– Magnetna rezonanca je neinvazivna radiološka dijagnostička metoda koja nam omogućava najprecizniju vizualizaciju svih tkiva i organa, a samim tim i dijagnostiku velikog broja oboljenja – onkoloških, sistemskih, i gotovo je nezaobilazna u dijagnostici različitih vrsta povreda zglobova i drugih mekih tkiva. To je jedini apsolutno neškodljivi dijagnostički aparat, nema nikakvih zračenja i deca i trudnice se mogu snimati bez ikakvih posledica.

Magnetna rezonanca zbog svoje visoke mekotkivne rezolucije na najsavršeniji način prikazuje tkiva i organe, a samim tim i određene promene u njima. Zahvaljujući tome mi možemo danas da kažemo, na primer, ako je u pitanju određena promena u telu, njenu lokalizaciju, odnos sa okolnim strukturama, krvnim sudovima, kakvog je sastava. Na osnovu svega ovoga dajemo informaciju lekarima i hirurzima na koji način će lečiti pacijenta.

eKapija: Koliko je snimanje magnetnom rezonancom važno kada je reč o preventivnim pregledima?

– MR postoji već nekoliko decenija, ali je njen značaj poslednjih 10-15 godina toliko veliki, da se danas u svetu na godišnjem nivou pregleda na desetine miliona ljudi. Taj broj svake godine raste oko 10-15%. Ono što malo ljudi kod nas zna je činjenica da je poslednjih nekoliko godina u svetu snimanje celog tela na MR u obliku preventivnih scrining programa postalo jako važno. Čak se i kod nas u pojedinim privatnim klinikama magnetna rezonanca koristi za sistematske, preventivne/skrining preglede.

Ako želimo da iskontrolišemo svoje kompletno zdravlje bez ikakvih štetnih uticaja, možemo jednom godišnje uraditi laboratorijske pretrage i skrining celog tela na magnetnoj rezonanci.

Cilj ovakvih pregleda je prevencija kod zdrave populacije, gde za “kratko” vreme dobijate kompletan uvid u stanje vašeg organizma. Za razliku od drugih metoda, zahvaljujući mekotkivnoj rezoluciji MR je najsavršenija preventivna skrining metoda.

ekapija: Poznato je da u Srbiji pacijenti dugo čekaju na pregled magnetnom rezonancom. Kako smanjiti liste čekanja i omogućiti pacijentima da se ranije pregledaju?

– Liste čekanja postoje svuda u Evropi u državnim bolnicama. Kada je naša zemlja u pitanju, Klinički centar Srbije je najopterećeniji. U KCS rade zaista najbolji radiolozi sa kliničkim iskustvom, koji znaju kako i na koj način treba raditi ovu vrstu dijagnostike. Svi bi danas da se leče u Kliničkom centru zato su i tolike liste čekanja.

Nju formiraju najpre pacijenti koji se ambulantno leče, dok ležeći pacijenti ne čekaju na pregled. Uvođenjem u sistem prvatnih ordinacija i klinika koje imaju magnetnu rezonanacu, trajno i značajno bi se smanjile liste čekanja.

Izvor: ekapija

https://infosvetionik.rs/2019/04/08/snimanje-celog-tela-na-mr-za-rano-otkrivanje-bolesti/

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!