ВестиИнформацијеПривреда

„СПРЕГ“ окупио више од 200 излагача из Србије и Републике Српске

Снежана Богосављевић Бошковић, министарка за пољопривреду и заштиту животне средине Србије, отворила је данас у Ваљеву 13. по реду Сајам привреде западне Србије „СПРЕГ“, који је окупио више од 200 излагача из Србије и Републике Српске, који су своје производе изложили на 3500 квадратних метара у „ОМНИ“ центру.

Отварању сајма присуствовала је и делегација НР Кине, представници амбасаде НР Кине у Београду са групом привредника, затим представници привреде, Града Ваљева , Бијељине из Републике Српске и други.

Поздрављајући учеснике ове јединствене смотре привреде, Станко Терзић, градоначелник Ваљева, рекао да је ова у почетку мала и скромна манифестација прерасла у прави сајам, и да треба наставити да се и даље афирмише домаћа привреда, а да држава са свим својим ресурсима и са локалном самоуправом, учине све да дугорочно и плански сачувају све што је домаће и аутентично. Ако то не учине, наша привреда ће бити деградирана и незаштићена. Зато овај сајам који има за циљ да афирмише домаћу производњу заслужује сваку подршку, нагласио је Терзић.

foto:S.Boskovic obilazak standa !ministarka Snežana Bogosavljevic Boškovic
foto:S.Boskovic obilazak standa !ministarka Snežana Bogosavljevic Boškovic

Учесницима данашње смотре обратили су се Мићо Мићић, градоначелник Бијељиње, који је рекао да и Семберија, а и Град Бијељина подржавају домаћу производњу, а да је сарадња између привреде са обе стране реке Дрине и први корак у сарадњи регија. Сличном поруком учесницима сајма обратио се и Зоран Савић, високи представник министарства индустрије, енергетике и рударства у Влади Републике Српске.

Обрад Поповић, директор Домаћег трговинског ланца, који постоји већ пет година, указао је на значај оваквог организовања у заштити домаће привреде у циљу подстицања производње, прераде и повећања промета домаћих производа, од чега велику корист има цела земља.

foto:S.Boskovic
foto:S.Boskovic

Уз честитке организаторима сајма, Снежана Богосављевић Бошковић, министар пољопривреде и заштите животне у Влади Републике Србије, рекла је да организовање оваквих манифестација, посебно оних које промовишу локално тржиште и локалне произвођаче има велики значај. Овај сајам је успео да окупи велике и мале привреднике и компаније, мала и средња предузећа и удружења произвођача, а представља и праву прилику да се афирмишу привредни потенцијали произвођача из западне Србије и других крајева Србије и земаља окружења, а затим наставила:

– Министарство пољопривреде је у претходним годинама подржавало више мањих сајмова, мањих сајамских изложби, манифестација, и ми смо сведоци да упорним и преданим радом у организацији оваквих манифестација, многе од тих манифестација су попримиле знатно већи обим и знатно шири карактер, тако да су неке од њих постале препознатљиве не само у Србији, већ и на међународном нивоу. Ми у нашем сектору, поред мера подршке, пољопривредне политике, поред мера подршке руралном развоју, чинимо јако пуно на спровођењу активности програма и пројеката који ће унапредити пословни амбијент у овом сектору са жељом да наши пољопривредни производи буду сигурна сировинска база за прерађивачку индустрију, за прехрамбену индустрију, и да се из године у годину на оваквим сајмовима појављује све више и више нових производа из ових сектора. Овај крај Србије, додала је министарка, има велике потенцијале у пољопривредној производњи, а захваљујући залагању произвођача малине, ми смо у прошлој години успели да вратимо лидерску позицију у производњи овог воћа.

Сајам привреде западне Србије „СПРЕГ“ трајаће до 8. априла, и очекује се да ће бити добро посећен, а током његовог трајања одржаће се неколико занимљивих манифестација и стручних предавања о даљем унапређивању сарадње међу привредницима.

 

Uspon
Back to top button