Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivreda

“SPREG” okupio više od 200 izlagača iz Srbije i Republike Srpske

Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Srbije, otvorila je danas u Valjevu 13. po redu Sajam privrede zapadne Srbije “SPREG”, koji je okupio više od 200 izlagača iz Srbije i Republike Srpske, koji su svoje proizvode izložili na 3500 kvadratnih metara u “OMNI” centru.

Otvaranju sajma prisustvovala je i delegacija NR Kine, predstavnici ambasade NR Kine u Beogradu sa grupom privrednika, zatim predstavnici privrede, Grada Valjeva , Bijeljine iz Republike Srpske i drugi.

Pozdravljajući učesnike ove jedinstvene smotre privrede, Stanko Terzić, gradonačelnik Valjeva, rekao da je ova u početku mala i skromna manifestacija prerasla u pravi sajam, i da treba nastaviti da se i dalje afirmiše domaća privreda, a da država sa svim svojim resursima i sa lokalnom samoupravom, učine sve da dugoročno i planski sačuvaju sve što je domaće i autentično. Ako to ne učine, naša privreda će biti degradirana i nezaštićena. Zato ovaj sajam koji ima za cilj da afirmiše domaću proizvodnju zaslužuje svaku podršku, naglasio je Terzić.

foto:S.Boskovic obilazak standa !ministarka Snežana Bogosavljevic Boškovic
foto:S.Boskovic obilazak standa !ministarka Snežana Bogosavljevic Boškovic

Učesnicima današnje smotre obratili su se Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljinje, koji je rekao da i Semberija, a i Grad Bijeljina podržavaju domaću proizvodnju, a da je saradnja između privrede sa obe strane reke Drine i prvi korak u saradnji regija. Sličnom porukom učesnicima sajma obratio se i Zoran Savić, visoki predstavnik ministarstva industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

Obrad Popović, direktor Domaćeg trgovinskog lanca, koji postoji već pet godina, ukazao je na značaj ovakvog organizovanja u zaštiti domaće privrede u cilju podsticanja proizvodnje, prerade i povećanja prometa domaćih proizvoda, od čega veliku korist ima cela zemlja.

foto:S.Boskovic
foto:S.Boskovic

Uz čestitke organizatorima sajma, Snežana Bogosavljević Bošković, ministar poljoprivrede i zaštite životne u Vladi Republike Srbije, rekla je da organizovanje ovakvih manifestacija, posebno onih koje promovišu lokalno tržište i lokalne proizvođače ima veliki značaj. Ovaj sajam je uspeo da okupi velike i male privrednike i kompanije, mala i srednja preduzeća i udruženja proizvođača, a predstavlja i pravu priliku da se afirmišu privredni potencijali proizvođača iz zapadne Srbije i drugih krajeva Srbije i zemalja okruženja, a zatim nastavila:

– Ministarstvo poljoprivrede je u prethodnim godinama podržavalo više manjih sajmova, manjih sajamskih izložbi, manifestacija, i mi smo svedoci da upornim i predanim radom u organizaciji ovakvih manifestacija, mnoge od tih manifestacija su poprimile znatno veći obim i znatno širi karakter, tako da su neke od njih postale prepoznatljive ne samo u Srbiji, već i na međunarodnom nivou. Mi u našem sektoru, pored mera podrške, poljoprivredne politike, pored mera podrške ruralnom razvoju, činimo jako puno na sprovođenju aktivnosti programa i projekata koji će unaprediti poslovni ambijent u ovom sektoru sa željom da naši poljoprivredni proizvodi budu sigurna sirovinska baza za prerađivačku industriju, za prehrambenu industriju, i da se iz godine u godinu na ovakvim sajmovima pojavljuje sve više i više novih proizvoda iz ovih sektora. Ovaj kraj Srbije, dodala je ministarka, ima velike potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji, a zahvaljujući zalaganju proizvođača maline, mi smo u prošloj godini uspeli da vratimo lidersku poziciju u proizvodnji ovog voća.

Sajam privrede zapadne Srbije “SPREG” trajaće do 8. aprila, i očekuje se da će biti dobro posećen, a tokom njegovog trajanja održaće se nekoliko zanimljivih manifestacija i stručnih predavanja o daljem unapređivanju saradnje među privrednicima.

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!