Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Srbija 20. juna otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će naša zemlja 20. juna u Luksemburgu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Joksimović je u Briselu, gde je učestvovala u radu konferencije “Evropska unija i zapadni Balkan – zajednički odgovor na izazove i korišćenje mogućnosti”, koju organizuje Evropska narodna partija, poručila da je Srbija spremna i za više otvaranja.

Ona je prenela da je i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han danas potvrdio da će se na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, koja bi trebalo da se 20. juna održi u Luksemburgu, otvoriti najverovatnije dva nova poglavlja.

Reč je, kako je navela, o Poglavlju 29, koje se odnosi na carinsku uniju, i Poglavlje 7 o pravima intelektualne svojine.

Prema njenim rečima, otvaranje ovih poglavlja važno je i za konkretne oblasti, ali i za sve građane Srbije.

Svako otvoreno poglavlje znači da smo poslali poruku stabilnosti i ozbiljnosti kako našim partnerima u EU, tako i svima onima koji žele da investiraju u Srbiju ili da je turistički posete, poručila je Joksimović.

Ona je ukazala na to da je izveštaj Evropske komisije o napretku u oblasti vladavine prava u Srbiji pokazao da ima još puno toga da se uradi, ali i da su pomaci vidljivi.

izvor: vlada.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!