Вести

Srbija među liderima po unapređenju državne uprave kroz digitalizaciju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je naša zemlja četvrta u Evropi, a jedanaesta u svetu po GovTech indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi, koji utvrđuje Svetska banka, ocenivši da je to ogroman uspeh.

Brnabić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom predstavljanja rezultata GovTech indeksa Svetske banke, koji obuhvata modernizaciju javnog sektora kroz digitalnu transformaciju, istakla da to pokazuje drugačije lice naše zemlje, da možemo da se takmičimo sa najboljima, da budemo u svetskom vrhu i da imamo još mnogo potencijala i prilika za budućnost.

Premijerka je ukazala na to da je Srbija među govtek liderima u svetu, a u široj jugoistočnoj Evropi je apsolutni lider.

Brnabić je istakla da je Srbija treća u svetu po digitalnoj interakciji sa građanima, što je rezultat naše upotrebe portala javnih podataka.

Jedinstveni smo po tome što građani mogu, recimo, da tamo pogledaju čitav sistem prosvete kako izgleda, a i zbog portala eKonsultacije koji radi od marta i gde omogućavamo svima da učestvuju u konsultacijama o propisima, rekla je ona.

Predsednica Vlade je istakla da je ovo pokazatelj uspeha koji je Srbija ostvarila od 2016. godine, izrazivši uverenje da nema nijednog građanina koji ne zna koliko je digitalna transformacija u fokusu Vlade Srbije.

Važno je da kroz digitalizaciju postanemo istinski servis građanima i ovo je ogroman pokazatelj da smo uspeli, ali i pokazatelj da moramo još mnogo više, poručila je Brnabić i dodala da ovakvi uspesi pomažu da se privuče više investitora i jeftiniji kapital, kao i da se Srbija brendira kao zemlja dobra za život i investicije.

Premijerka je prenela da je sa Svetskom bankom definisan projekat za pravljenje govteh centra u Srbiji, iskazavši uverenje u to da će po ovom indeksu Srbija biti među prvih pet u svetu.

Ona je ocenila da je digitalizacija jedan od premijerskih uspeha kojima je najponosnija.


AUDIO: Konferencija za novinare povodom predstavljanja rezultata GovTech indeksa Svetske banke


Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je reč o ogromnom rezultatu i uspehu svih građana.

Pobeđujemo u onome u čemu nikad ranije nismo pobeđivali, poručio je on i dodao da je digitalizacija verovatno najvažnija oblast.

Kao doprinose Ministarstva ovom uspehu naveo je uvođenje eFiskalizacije, eFaktura, sistema Iskra za umrežavanje podataka o platama u javnom sektoru, te reorganizaciju Poreske uprave.

Mali je istakao da se eFiskalizacija trenutno primenjuje na 240.000 lokacija, odnosno kod 160.000 privrednih društava, te da je zbog toga značajno veća naplata prihoda.

On je pozvao građane da se od danas ponovo priključe borbi protiv sive ekonomije kroz nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ koja po prvi put ima digitalni oblik, računi se skeniraju i šalju na aplikaciju.

Prema njegovim rečima, za 12 sati se na aplikaciji 25.000 građana registrovalo za učešće.

Od 1. januara u sistemu eFaktura biće svi koji su u sistemu PDV-a, i Srbija je i u tom pogledu nekoliko koraka ispred razvijenih zemalja poput Francuske, Španije, Portugalije i Slovenije, rekao je Mali i dodao da se u sistem Iskra trenutno uključuje prosveta, a do kraja 2023. godine biće uključeni lokalna samouprava i zdravsto, pa će se u svakom trenutku znati podaci o platama 400.000 zaposlenih.

Radimo na razvoju portala ePorezi i u toku je nabavka velikog informacionog sistema za Poresku upravu. Želimo da svaki punoletni građanin na telefonu ima nalog gde može da vidi da li i koliko duguje i plati ako treba, rekao je on.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović podsetio je na više digitalnih usluga razvijenih za građane koje su se u Srbiji odomaćile u poslednjih šest godina.

Govoreći o aktuelnim projektima, istakao je elektronsko dobijanje izvoda iz matičnih knjiga i uverenja u državljanstvu, te da će sva dokumentacija u vezi sa matičnim knjigama od 1. januara biti besplatna.

Motivisani smo i spremni da dalje digitalizujemo i uvodimo usluge za građane. Od 1. februara, sa Ministarstvom spoljnih poslova, svima u dijaspori omogućićemo da u ambasadama i konzulatima, mogu da registruju nalog na e-upravi i koriste servise, rekao je on.

Jovanović je istakao značaj servisa eKnsultacije za koji je ocenio da govori o otvorenom, transparentnom i demokratskom pristupu Vlade Srbije građanima koji mogu da pre donošenja iskažu svoje mišljenje o propisima.

Na eUpravi, kako je rekao, trenutno više od 1,5 miliona građana ima nalog, a nedeljno se otvori novih 1.000 naloga.

Koordinator Svetske banke za digitalne vlade i GovTech za Zapadni Balkan Tiago Pieksoto preneo je da ta institucija daje podršku daljem napredovanju Srbije u digitalizaciji, odnosno kroz digitalne projekte .

On je posebno istakao značaj projekata koje vode Ministarstvo finansija i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, naglasivši da su to projekti namenjenji ubrzanju, pojeftinjenju i poboljšanju javnih usluge.

Srbija ima razlog za slavlje, a i da bude svesna da mora dalje da se napreduje, poručio je on, ukazavši na to da u daljoj ubrzanoj digitalizaciji javnih usluga fokus treba staviti na potrebe građana korisnika.

Vlada Srbije treba da razvija sposobnost uključenja digitalnih talenata, da razvija strategije kojima će ih privući, i pripremi budžete za neophodne troškove za to, poručio je on.

Brnabić i Jovanović danas su najavili da će u 2023. biti nastavljena edukacija starijih o prednostima digitalizacije, kako kroz staračke domove tako i kroz IT karavan koji će obići 30 gradova.

Pomenutim indeksom je angirano 198 država, svetski lider je Južna Koreja, Brazil je na drugom mestu, Saudijska Arabija treća, Francuska šesta, Indija sedma, Mongolija na 9., a Rusija na 10. mestu.

Indeks meri unapređenje svih aspekata državne uprave kroz digitalizaciju.

Sa 89,5 posto zrelosti, Srbija je četvrta u Evropi posle Estonije, Francuske i Litvanije.

Daleko je najbolja u regionu, a za dve godine Srbija je napredovala 40 pozicija, što je svrstava u najbrže i najagilnije digitalne vlade u svetu.

Index meri državne IT sisteme, dostupnost elektronskih usluga, interakciju države sa građanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju.

Po kapacitetima za dalju digitalnu transformaciju Srbija je napredovala za 59 mesta.

Uspon
Back to top button