Вести

Srbija najatraktivnija investiciona destinacija u svetu

Srbija zauzima prvo mesto u svetu po broju radnih mesta otvorenih kroz strane direktne investicije (SDI) u odnosu na broj stanovnika zemlje, prema novom IBM-ovom izveštaju „Globalni lokacijski trendovi“.

Među top 10 destinacija na ovoj rang listi, lavovski deo drže zemlje iz Centralne i Jugoistočne Evrope, prenosi sajt intellinews.com pozivajući se na izveštaj IBM-a.

Tri druge zemlje na listi visokorangiranih destinacija prema kriterijumu novootvorenih radnih mesta na milion stanovnika su Bosna i Hercegovina, Slovenija i Makedonija, koje, sa izuzetkom Slovenije, ekonomski zaostaju za svojim takmacima iz Centralne Evrope, što ukazuje na to da se napori vlada u regionu za privlačenje investitora isplate, ocenjuje se u izveštaju.

Niski troškovi poslovanja u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, takođe su se pokazali atraktivnim za investitore, jer nedostatak kadrova na tržištima rada u drugim zemljama Centralne i Istočne Evrope povećava troškove.

Srbija „nastavlja da privlači značajne investicije u ključnim sektorima kao što su industrije tekstila, transportne opreme, hemijskih proizvoda i elektronike. Zato ne iznenađuje da skoro 80 odsto od ukupnih radnih mesta stvorenih kroz SDI otpada na proizvodne aktivnosti“, navodi se u izveštaju.

„Nastavak snažnih performansi Srbije i šireg Zapadnog Balkana prema ovom merilu svedoči o rastućem uspehu regiona u privlačenju stranih investicija i cementiranju njegove pozicije u globalnim lancu vrednosti. Iako performanse pojedinačnih zemalja variraju iz godine u godinu, region u celini beleži održiv visok nivo interesovanja stranih investitora“, piše u studiji IBM-a.

Ipak, iako je i dalje u prvih deset destinacija, broj novootvorenih radnih mesta na milion stanovnika u Makedoniji je značajno opao u 2017. godini u odnosu na period 2012-2016., što ukazuje na to da su politički nemiri, koji su kulminirali nasilnim upadom u parlament prošle godine, odvratili neke investitore od ulaganja, dodaje se u izveštaju.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/05/srbija-najatraktivnija-investiciona-destinacija-u-svetu/

Uspon
Back to top button