Вести

Novo dekorativno osvetljenje Beogradske tvrđave

Novo dekorativno osvetljenje Beogradske tvrđave pušteno je sinoć u rad, a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića osvetljava je 550 reflektora.

„Sve kapije Beogradske tvrđave, spoljne i unutrašnje zidove osvetljava 550 reflektora. Na ovaj način pokazujemo da vodimo računa o našim kulturno-istorijskim spomenicima, a Beogradska tvrđava je svakako jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji koji imamo na teritoriji Beograda“, rekao je Vesić.

Naveo je da je tokom ove godine osvetljena zgrada Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, Filološkog fakulteta, da je u toku osvetljavanje „Gazele“, te da je dobijena dozvola i za osvetljavanje zgrade zemunske opštine.

„Osvetljavanjem grada i čuvanjem naših kulturno-istorijskih spomenika dajemo im na značaju. Ljudima koji posećuju Beogradsku tvrđavu na ovaj način dajemo potpuno drugi osećaj te tvrđave. Pokazujemo da tvrđava može da se poseti i danju i noću i da želimo da ono što imamo od naše istorije i kulture bude sačuvano i pokazano na najlepši način“, rekao je Vesić.

Precizirao je da je osvetljavanje Beogradske tvrđave koštalo 87 miliona dinara i dodao da je to samo početak preuređenja tog dela grada.

„Rekonstruisali smo Malo stepenište Jelisavete Načić, sada pripremamo rekonstrukciju Sahat kule i Velikog stepeništa, a radimo i ceo prostor oko Spomenika zahvalnosti Francuskoj. U narednim godinama biće potpuno uređeno zelenilo na Beogradskoj tvrđavi, a obnavljaćemo i sve kapije na Beogradskoj tvrđavi koje su važne i na taj način zaštiti tvrđavu kao naš najznačajniji spomenik“, dodao je Vesić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/05/novo-dekorativno-osvetljenje-beogradske-tvrdave/

Uspon
Back to top button