Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Srbija postaje istraživački centar kroz program “Antares”

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević prisustvovao je danas otvaranju svečane akademije povodom početka projekta “Antares Instituta BioSense”.

Šarčević je u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu istakao da je potpisivanjem Sporazuma o finansiranju i upravljanju projektom izgradnje zgrade Instituta “BioSens” i o nabavci naučno-istraživačke opreme zvanično počela realizacija pomenutog projekta.

On je objasnio da projekat kroz program “Horizont 2020.” zajednički finansiraju Evropska komisija i Vlada Srbije, i najavio da će uskoro početi gradnja tog instituta, koji će povezati IT sektor i poljoprivredu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo što je upravo projekat iz Srbije osvojio prvo mesto na jednom od najprestižnijih poziva Evropske komisije.

To je, kako je ocenila, dokaz da Srbija ima mnogo toga da ponudi Evropi i svetu.

Predsednik Vlade AP Vojvodina Igor Mirović rekao je da su dva ključna razvojna sektora ove pokrajine poljoprivreda i IT sektor, uz ocenu da će njihovo povezivanje doneti mnogo bolje rezultate.

Na akademiji su govorili i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, generalni direktor za istraživanja i inovacije Evropske komisije Robert Jan Smits, rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, direktor “BioSens” instituta Vladimir Crnojević i kordinator projekta “Antares” Vesna Crnojević.

Šarčević je nakon svečanosti potpisao ugovor o nacionalnom doprinosu projektu “Antares” sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Zoranom Miloševićem, direktorom “BioSens instituta” Vladimirom Crnojevićem i direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem.

Tom prilikom je po prvi put javno prezentovano idejno rešenje i maketa nove zgrade “Instituta BioSens” koja se zida u okviru projekta “Antares”, a biće otvorena i izložba posvećena H2O2 projektima koji se trenutno realizuju na Univerzitetu u Novom Sadu.

“BioSens” institut je osvojio prvo mesto u Evropi u okviru jednog od najprestižnijih poziva Evropske komisije “Horizont 2020–Timing”, namenjenog stvaranju evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima, njihovoj primeni i stvaranju inovacija.

Projekat “Antares” je u konkurenciji od približno 200 projekata iz čitave Evrope, u kojima su učestvovale najveće evropske naučno-istraživačke institucije, osvojio ubedljivo prvo mesto.

Evropska unija i Vlada Srbije uložiće u realizaciju projekta po 14 miliona evra. Uz otvaranje 150 radnih mesta u nauci, zadržaće se najbolji mladi ljudi i stručnjaci u zemlji i privući najbolji istraživači iz inostranstva.

Kroz poseban program podrške malim i srednjim preduzećima za povezivanje IT sektora i poljoprivrede, “Antares” će promovisati Srbiju kao centralnu tačku istraživanja i inovacija čitavog regiona.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!