Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

U HOTELU ”VRUJCI” ODRŽANA RADIONICA ”SMANJENJE RIZIKA OD KATASTROFA U ŠKOLAMA”

SEktor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Karitas Srbije su u saradnji sa opštinom Mionica u sali za konferencije Hotela ”Vrujci” juče organizovali radionicu ”Smanjenje rizika od katastrofa u školama”. Radionici su prisustvovali članovi Opštinskog štaba za vanredne situacije, predstavnici svih obrazovnih ustanova sa područja opštine Mionica, drugih pravnih lica od značaja za zaštitu i spasavanje na području mioničke opštine, kao i ustanova obrazovanja sa područja ljiške opštine.

Radionica je započela uvodnim obraćanjima načelnika Operativnog centra i Nacionalnog trening centra za vanredne situacije MUP-a Srbije Dušana Relića i Aleksandra Lazarevića, zamenika predsednika mioničke opštine Milovana Lekića, kao i Miodraga Živkovića ispred organizacije ”Karitas” u Srbiji. Govornici su ukazali na značaj sprovođenja programa prevencije od katastrofa u školama koje donose elementarne nepogode i u kojima obuka dece i nastavnog osoblja predstavlja najznačajniji deo.

Ciljevi današnje radionice su podizanje svesti o smanjenju rizika od katastrofa u školama i povećanje kapaciteta ustanova za uspešan odgovor u vanrednim situacijama kroz razmenu iskustava i naučenih lekcija- rekao je ovom prilikom načelnik Nacionalnog trening centra (NTC) Aleksandar Lazarević i dodao da su zemljotresi, poplave i požari najčešće elementarne nepogode koje se događaju u Srbiji i da se njima zato i posvećuje najveća pažnja u smislu uspešnog odgovora.

Tokom radnog dela bilo je reči o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda i drugih nesreća (Miloš Milenković-Nacionalni trening centar), ugroženosti teritorije opštine Mionica i obrazovnih ustanova (Milan Mihailović-Okružni štab za vanredne situacije), postupanju u vanrednim događajima i situacijama (Suzana Konjević-NTC) sa praktičnim prikazima na teritoriji opštine Mionica iz iskustava ”mioničkog zemljotresa” iz 1998. godine i bujičnih poplava koje su ove krajeve zadesile nekoliko puta u poslednjih dvadesetak godina (Mile Nikolić-Vatrogasno spasilačka jedinica Valjevo), a izneta su i iskustva u edukaciji dece iz oblasti zaštite i spasavanja (Aleksandar Lazarević-NTC).

Učesnici radionice će danas u popodnevnim časovima prisustvovati i simulacionoj vežbi evakuacije u Osnovnoj školi ”Milan Rakić” u Mionici, gde će biti praktično prikazano sprovođenje mera zaštite i spasavanja i reagovanja u zemljotresu i požaru u najvećoj mioničkoj obrazovnoj ustanovi. Simulaciona vežba će poslužiti da se proveri osposobljenost učenika i nastavnog kadra, osposobljenost pripadnika Područnog vatrogasno-spasilačog odeljenja iz Mionice i Doma zdravlja Mionica za reagovanje u vanrednim situacijama i u svrhu edukacije odgovornih lica iz predškolskih i školskih ustanova.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!