Вести

Санација три клизишта на путу за Дивчибаре средсвима ЕУ

Prema saopštenju iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, sanacija tri klizišta na državnom putu II-a reda koji povezuje Mionicu i Divčibare biće završena do kraja juna 2017. godine. Radovi vredni 200.000 evra se finansiraju sredstvima Evropske unije koja su obezbeđena kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Sanacija klizišta je počela u oktobru 2016. godine, a radovi obuhvataju izgradnju potpornih i gabionskih zidova koji će zajedno sa drenažnim kanalima zaštititi saobraćajnicu u slučaju obilnih padavina i povećanja nivoa podzemnih voda. Nakon završetka obnove, pritisak tla biće smanjen, a kosina puta stabilizovana i zaštićena u slučaju budućih erozivnih procesa, što će doprineti smanjenju rizika od formiranja klizišta u opštini Mionica.

Prema rečima glavnog inženjera za klizišta i potporne konstrukcije u Javnom preduzeću “Putevi Srbije“, zahvaljujući sredstvima Evropske unije biće dugoročno rešen problem klizišta, pa dalja ulaganja na tom planu neće biti potrebna. Vozila će se nakon završetka radova kretati bez ikakvih smetnji na putu, a bezbednost saobraćaja biće na potrebnom nivou. Tokom obilnih padavina maja 2014. godine došlo je do aktiviranja klizišta, što je ugrozilo bezbednost na putu, vodosnabdevanje stanovništva i nekoliko stambenih objekata.

Zahvaljujući reakciji Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ šteta je privremeno sanirana, a odvijanje saobraćaja omogućeno nazimeničnim propuštanjem vozila.Radovi na sanaciji klizišta izvode se u okviru projekta rekonstrukcije putnih objekata oštećenih u poplavama koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge, a finansira EU sa 10,49 miliona evra u cilju unapređenja sistema zaštite od poplava. Do kraja 2017. godine, 44 klizišta biće sanirano, a devet mostova rekonstruisano i pet izgrađeno. Ukupna pomoć Evropske unije u obnovi od posledica poplava i jačanja preventivne infrastrukture iznosi 162 miliona evra, a sredstva su obezbeđena kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i 2014, i Fond solidarnosti.

Uspon
Back to top button