Вести

Српски привредници носиоци развоја земље

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio da danas da Vlada hoće da pruža podršku i pomaže srpske privrednike i kompanije jer su oni ti koji pomažu i obezbeđuju brži razvoj zemlje.

foto srbija.gov.rs

Vučić je prilikom posete fabrici firme „Milanović inženjering“ u Cerovcu kod Kragujevca, koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih komponenti za industriju šinskih vozila, istakao da ova kompanija sarađuje sa „Simensom“ i izrađuje elemente za brze vozove.

foto srbija.gov.rs

On je precizirao da ovo preduzeće zapošljava 420 radnika, i najavio da će država pomoći u infrastrukturi i dovođenju gasa do te fabrike.
Premijer je iskazao zahvalnost svim srpskim privrednicima jer su oni ti koji obezbeđuju brži rast, zbog čega mogu da računaju na pomoć države kako bi dalje i više investirali i zapošljavali sve više radnika.

foto srbija.gov.rs

Hoćemo da pomažemo srpske preduzetnike, srpske kompanije i zapošljavamo ljude, ponovio je Vučić i uputio im molbu da ništa ne izbegavaju od onoga što je njihovo pravo i onoga što država nudi, jer za njih važe isti uslovi kao za strane kompanije.

Istovremeno, on je najavio da sutra ili prekosutra uveče očekuje vest o uspostavljanju direktnog leta na liniji Peking–Beograd, koja bi bila od velikog značaja za Srbiju, jer bi to značilo desetine hiljada turista više na godišnjem nivou.

foto srbija.gov.rs

To bi značilo mnogo više posla i brži rast, a ujedno bi bila potvrda prijateljstva, rekao je premijer i podsetio na to da Kinezi već posluju u Železari Smederevo, dok se sa njima pregovara i o RTB Bor.

foto srbija.gov.rs

Direktor „Milanović inženjeringa“ Bratislav Milanović iskazao je zahvalnost predsedniku Vlade na vremenu odvojenom za posetu kompaniji, i obećao da će preduzeće nastaviti da radi istim intenzitetom.

Premijer je obišao ovo preduzeće zajedno sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom, kao i gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem.

Osnovne delatnosti pomenute kompanije jesu inženjering, konstrukcija i proizvodnja aluminijumskih komponenti i pomoćnih alata za industriju šinskih vozila, kao i dizajniranje tehnoloških rešenja i proizvodnja postrojenja u oblasti tretmana pijaćih, procesnih i otpadnih voda.

Kompanija zapošljava 420 radnika, a više od 95 odsto proizvoda i usluga izvozi u zemlje Evropske unije, Rusiju, SAD i afričke zemlje.

Do kraja godine „Milanović inženjering“ planira da proizvede kompletnu zavarenu karoseriju aluminijumskog putničkog vagona za austrijsku železnicu.

Ova kompanija je prepoznala značaj dualnog obrazovanja pre više od deset godina i sarađuje sa Politehničkom školom u Kragujevcu, kao i sa PKS, ali i naučno-istraživačkim ustanovama poput Fakulteta inženjerskih nauka iz Kragujevca, Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Ovo preduzeće, koje je sto odsto u srpskom vlasništvu, prostire se na 25.000 kvadratnih metara, a plan kompanije je da se do 2021. godine proizvodni pogon proširi na 60.000 metara kvadratnih.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button