Вести

Чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić iskazao je zahvalnost Luksemburgu na kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, i ponovio da je strateški cilj naše zemlje punopravno članstvo u EU.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom, rekao da je premijer Aleksandar Vučić preneo Aselbornu da će Srbija nastaviti svoj put ka EU i da će nastaviti da bude faktor mira i stabilnosti, i pored svih izazova i problema u regionu.

On je podsetio na to da je Luksemburg poslednjih godina bio na strani Srbije kada je reč o pregovaračkim poglavljima i ubrzanju pristupnih pregovora, uz napomenu da dve zemlje imaju različito stanovište po pitanju Kosova i Metohije.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da će zvanični Beograd nastaviti da aktivno učestvuje u dijalogu sa privremenim institucijama vlasti u Prištini.

Dačić je, govoreći o saradnji Srbije i Luksemburga, rekao da se naša zemlja zalaže za bolju i širu saradnju na svim poljima, i poručio da bi ekonomska saradnja trebalo da bude još veća.

Spoljnotrgovinska razmena sa Luksemburgom iznosi 30 miliona evra, precizirao je on i dodao da je u poslednjih nekoliko godina priliv investicija iz Luksemburga u Srbiju bio 1,5 milijardi evra, uključujući i kompaniju „Delez“, te da je uspostavljena dobra saradnja privrednih komora dveju zemalja.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da je u Luksemburgu pre pet godina bilo 900 azilanata iz Srbije, a da ih je sada 150, što je za Luksemburg i dalje veliki broj, zbog čega će se dalje raditi na njegovom smanjivanju.

Aselborn je ponovio da će Srbija uskoro otvoriti Poglavlje 29, koje se odnosi na carinsku uniju, dok su još četiri poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji spremna.

On je rekao da je razumeo osetljivost Beograda za pitanje Kosova i Metohije, i naveo da niko ne želi da povredi Srbiju, već da pomogne u nastavku dijaloga i nalaženju zajedničkog rešenja.

Aselborn je, kada je reč o migrantima, rekao da je čudno da neke članice Evropske unije prihvataju mali broj migranata, u nekim državama članicama ih i nema, dok je u Srbiji trenutno 8.000 izbeglica.

On je ukazao na to da će se u saradnji sa Fronteksom i novcem Evropske unije pomoći u cilju pronalaženja rešenja za taj problem.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button