Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivredaRegion

SVET SUTRA SLAVI DAN ZALJUBLJENIH, a cela Župa – Svetog Trifuna i vino!

Cela Župa aleksandrovaka sutra, 14. febrara, slavi Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i gostioničara, s verom da ovaj svetitelj štiti sela i naselja od grada i poplava, čuva vinograde i druge useve od raznih štetočina

Ovaj najveći je vinarsko – vinogradarski praznik Župe je i Dan opštine Aleksandroivac.
U Župi se po tradiciji, na ovaj dan, okupljaju uzgajivači vinove loze i uz verski obred obavljaju prvo orezivanje čokota, što na simboličan način predstavlja početak ovogodišnjih radova u vinogradima. Svetkovina će pod pokrovioteljstvo Opštine Aleksaandrovac, najpre početi u Muzeju vinarstva, da bi se posle obrezivanja prvih čokota vinove loze, održala svečana sednica Skupštine Opštine, a onda i Sabor vinasra i vinogradara, koji se uz svečani ručak priređuje u Hali sportova.
Na svečanoj sednici Skupštine Opštine biće uručene nagrade i priznanja Opštine Aleksandrovac , pojedincima, preduzećima, uzstanovama, mesnim zajednicama, udruženjima gradjana za izuzetnme rezultate ostvarene u svim sferama društveno- političkog, kulturno- sportskog i i humanitarnog rada . Februarska nagrada, kao najviše priznanje Opštine ove godine dodeljuje se potshumno bivšem predsedniku Opštine Aleksandrovac Milanu Šljiviću.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!