ВестиИнформације

Три године од рођења прве бебе Центра за ВТО Опште болнице Ваљево

Најмлађи државни Центар за вантелесну оплодњу Опште болнице Ваљево 1.септембра, пре три године, добио је први плод свог рада, када је у Пријепољу рођена Миња.

Током месеца септембра 2013. године, рођене су прве бебе Центра за ван телесну оплодњу Опште болнице Ваљево. Прва група парова из Западне Србије, које је Републички Фонд за здравствено осигурање послао у ваљевску болницу, радила је захват вантелесне оплодње током јануара 2013. па су у септембру те године на свет стизале прве бебе настале у ваљевском центру за ВТО.

У недељу 1. септембра 2013. рођена је девојчица Миња у Пријепољу. Трећег септембра на свет су стигли близанци Дуња и Стефан из Чачка. А само Ваљево је постало богатије за дечака Вука 7. септембра 2013. До краја 2013., рођено је десет беба и то четири дечака и шест девојчица. У 2014. години,  укупно је рођено 30 беба, а дечаци су имали предност и то 20 дечака и 10 девојчица. Протекле године, рођено је 70 беба и то приближно изједначено по полу са 38 дечака и 32 девојчице. Од почетка ове године до сада је рођено 61 дете настало у процесу у Центру за вантелесну оплодњу. Од почетка рада до сада је рођено 171 беба, а до краја године се очекује да цифра буде заокружена на 200. Од свих укупно рођених беба, 42 малишана су нови суграђани Ваљева.

20160901_095323-1_resized

Из године у годину све је већи број парова који родитељство могу остварити једино уз помоћ биопотпомогнуте оплодње. Из тог разлога су све бројније и општине које финансирају процес за своје суграђане јер је препознат проблем наталитета. По статистици која се води у Центру из године у годину се дуплира, број парова који потраже помоћ на свом путу родитељства . Због велике потрбе да људи потраже помоћ у Центру за ВТО ОБ Ваљево, сви планови и будуће активности усмерене су на проширење капацитета и кадровских појачања самог Центра

. Како су сви запослени увек испред себе стављали високе циљеве тако је и у плану увођење нових дијагностичких метода. У питању су светски стандари, а односе се на пренаталну дијагностику, а то су испитивања на нивоу генетике, ПГД  и ПЦР методе за бољу селекцију ембриона.

Рад Центра од самог старта и све време, помажу људи добре воље из најразличитијих свера друштва, тако да су велико срце, недавно још једном показали донатори из света спорта, политике, али и привреде, дарујући средства за набавку нове опреме.

 

Uspon
Back to top button