ВестиИнформацијеРегион

Три нивоа безбедносних изазова за Србију и цео свет

[hr style=“double“]izvor:vlada.rs foto:kurir[hr style=“double“]

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je danas predavanje studentima Fakulteta za bezbednost u Beogradu, pri čemu je istakao da postoje tri nivoa bezbednosnih izazova sa kojima se danas suočava Srbija, ali i čitav svet.

Vučić je, ocenivši da 21. vek nije vek bez tenzija i sukoba, istakao da je prvi bezbednosni nivo globalna politička situacija i promene koje donosi.

Drugi bezbednosni nivo se, kako je naglasio, odnosi na ono što je važno za našu zemlju, od čega barem delimično zavisi i globalni poredak, dok se treći bezbednosni nivo odnosi na institucionalno jačanje zemlje.

On je, obraćajući se studentima, ukazao na značaj onoga što oni uče, primetivši da su greške u teoriji moguće, ali da ih u praksi, kada je reč o bezbednosti, ne sme biti.

I dok je pre trideset godina, kako je napomenuo, postojala samo jedna vojno i globalno dominantna sila, a to su bile SAD, danas se već dramatično približila Kina, sasvim se podigla Ruska Federacija, a kao četvrta se nameće i to po prvi put, izdvojena kao deo zapadnog bloka, Evropa bez Velike Britanije.

Premijer je studentima i slušaocima predavanja poručio da treba da imaju samo jednu stvar na umu, a to je kako da se zaštiti i sačuva država i da se uvek bude na strani svoje države, a ne bilo koje druge.

Uspon
Back to top button