Информације

ТРИБИНА ПОД НАЗИВОМ „ВИ ПИТАТЕ, МИ ОДГОВАРАМО“

У Дому културе „Вук Караџић“ у Ваљевској Каменици 2. новембра 2022. године одржана је трибина под називом „Ви питате, ми одговарамо“. На питања житеља Ваљевске Каменице и околних места одговоре су дали представници града Ваљева, јавних предузећа, институција и служби чија је делатност у сфери јавног интереса.
Сама идеја за овакву врсту комуникације потекла је од уочене потребе мештана овог села да о проблемима разговарају у свом месту где би их посетили представници града Ваљева и представници Српске напредне странке.
Трибини су присуствовали Лазар Гојковић, градоначелник града Ваљева и повереник ГрО Српске напредне странке, Иван Филиповић, директор ЈКП Водовод, Ксенија Бадем, директор ЈКП Видрак, Бранко Вуковић, руководилац Одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру, Виктор Мићић, потпредседник Скупштине града Ваљева, др Зорица Јоцић, руководилац Школске управе Ваљево, др Владимир Перић, повереник Савета за здравство ГрО Српске напредне странке Ваљево, Драгутин Кузмановић, директор Агроразвоја и Светислав Марковић, директор Пољопривредне стручне службе Ваљево.
У својству домаћина присутне је најпре поздравила Радмила Настић Антанасијевић, повереник месног одбора Ваљевска Каменица, а затим се обратио градоначелник Лазар Гојковић. Он је нагласио да су представници града одржали обећање и дошли у Ваљевску Каменицу да се разговара о свему добром, али и о проблемима за које ће се предвидети решења. Додао је да је граду веома важно да има квалитетан састав савета месне заједнице, јер је месна заједница спона између људи који живе у тој месној заједници и градске управе и градоначелника. Функционисање сваке месне заједнице подразумева да се припреми план и програм који ће бити разматран, а проблеми ће бити решавани по приоритетима, истакао је Лазар Гојковић.
На трибини мештани су постављали питања која су им значајна за свакодневни живот, као што су водоснабдевање и проширење водоводне мреже, изградња канализационе мреже, решавање отпадних вода, изградња путева, проблем одлагања смећа, уредност школских дворишта, функционисање Скупштине и улоге одборника.
Иван Филиповић, директор ЈКП Водовод је одговорио на питање у вези са водоснабдевањем да тренутна ситуација на подручју града Ваљева није најповољнија узимајући у обзир велике суше, али да ће у наредним месецима доћи до стабилизације водоснабдевања. Водовод је преко медија дао обавештење да вода у Ваљевској Каменици тренутно није за пиће, јер је због суше и ниског водостаја дошло до инверзије, тј. талог се подигао на саму површину, тако да постројење није у могућности да воду преради на прави начин. Са првим падавинама то стање ће се стабилизовати и неће бити проблема са квалитетом воде. Иван Филиповић је посебно нагласио да Завод за јавно здравље свакодневно узоркује и испитује квалитет воде, те да грађани не треба да брину. У вези са проширењем водоводне мреже на подручју Ваљевске Каменице, Филиповић је рекао да постоје могућности проширења и да ће се на томе радити у наредном периоду.
Надовезујући се на тему водоснабдевања, градоначелник Лазар Гојковић је истакао да имамо најквалитетнију, а најјефтинију воду у Србији, да први пут Ваљево има постројење за прераду отпадних вода и да извесне трошкове плаћају само људи који имају канализацију. По питању снабдевања топлотном енергијом из Топлане, градоначелник је рекао да су поједини држали конференције за новинаре у мајицама кратких рукава тражећи да се укључи грејање, што је велики парадокс. Гојковић је објаснио да с обзиром на повољну спољашњу температуру, намера града је била да се уштеде енергенти чија цена је веома увећана и да ће грађани платити умањене рачуне за тај период.
Ксенија Бадем, директор ЈКП Видрак је говорила о смећу кога је све више, а решење проблема одлагања смећа у контејнере у Ваљевској Каменици по њеном мишљењу је да се уз сагласност житеља пређе на одлагање смећа у канте које би се празниле више пута седмично, што би допринело задовољавајућој хигијени. Као пример да је најбоље решење да свако домаћинство има своју канту, Ксенија Бадем је навела Бранковину и Петницу. Градоначелник Лазар Гојковић је питао присутне да ли мисле да је наведени предлог добар, добио је више одговора да је то право решење, па је закључио да чим се формира нова месна заједница, ако је свим мештанима прихватљиво и ако су сви сагласни може доћи ће и до реализације одлагања смећа у канте. На питање у вези са потребом отварања бензинске пумпе у Ваљевској Каменици, Лазар Гојковић је рекао да то треба ставити у план и програм месне заједнице и да постоји могућност да се јави неко ко је заинтересован за ту инвестицију.
О изградњи и одржавању путне инфраструктуре говорио је Бранко Вуковић, руководилац Oдељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру. Он је изразио очекивање да крајем ове године буде завршен пројекат којим се дефинишу сви државни путеви који пролазе кроз град Ваљево. Пројекат ће бити предат „Путевима Србије“ и тражиће се хитна санација тих путева, закључио је Вуковић.
Др Зорица Јоцић, руководилац Школске управе Ваљево је одговорила на питање непокошене траве у дворишту школе у Причевићу тако што је рекла да је то издвојено одељење школе у Ставама, чији директор је поднео оставку, те да се очекује нови руководилац те школе. Осим тога, нагласила је да се уз помоћ савремене ИК технологије, на пример, камера мобилних телефона, увек може снимити стање на терену и обавестити Школска управа која ће предузети мере.
Виктор Мићић, потпредседник Скупштине града Ваљева је говорио о Ваљевској Каменици као месту добром за живот зато што је надомак града, а има сву потребну инфраструктуру за функционисање. Истакао је да је главни смер у коме се месна заједница креће тај када мештани сами доносе одлуке о приоритетним пословима. Мићић је подсетио да је одборничка већина Српске напредне странке на челу са градоначелником заузела став да се само на основу предлога и одлука месних заједница могу спроводити инфраструктурни радови, што значи да месне заједнице морају усвојити планове за наредну годину да би се изводили било какви радови. Говорећи о функционисању градске Скупштине, Мићић је посебно похвалио ангажовање Радмиле Настић Антанасијевић одборнице из Ваљевске Каменице.
После одговора на питања, мештани су позвани да изађу на изборе за савете месних заједница 6. новембра 2022. године и да одаберу своје представнике, а да је најбоље да то буду кандидати из Ваљевске Каменице које подржава Српска напредна странка.
Трибина је одржана у радној и продуктивној атмосфери. Разговор је вођен о многим питањима, тражена су и планирана решења за сваки од дефинисаних проблема. Житељи Ваљевске Каменице су показали задовољство што су их градоначелник и његови сарадници посетили, уважили и одговорили на њихова питања. У наредном периоду, ГрО Српске напредне странке Ваљево ће наставити са добром праксом непосредних разговора са грађанима кроз трибине и у другим местима са подручја града Ваљева.
Градски одбор Српске напредне странке Ваљево
Uspon
Back to top button