Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

U okviru programa “Bitka za znanje” mBot robote dobile 344 škole

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić prisustvovali su danas dodeli mBot robota nastavnicima 40 škola iz Beograda i okoline, u okviru programa “Bitka za znanje” i akcije “KODigranje”.

mladen-sarcevic-tanjug

Za manje od tri meseca akcije, zahvaljujući donatorima, Fond B92 kao nosilac akcije uspeo je da obezbedi sredstva za kupovinu neophodnih količina mBot robota za sve škole koje su se prijavile za učešće u akciji, a reč je o 344 osnovne škole iz 201 grada i opštine u Srbiji.

Najveću donaciju za kupovinu neophodnih robota, za 213 škola, obezbedilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa UNDP Srbija.

Brnabić je tom prilikom najavila da je sledeći korak da se do septembra obezbedi novac i za sve ostale škole u Srbiji, i istakla važnost timskog rada ministarskog IT saveta, koji je do sada preduzeo niz konkretnih mera za razvoj IT sektora.

Ona je objasnila da su mBot roboti savremeni nastavni alati, pomoću kojih uče deca širom sveta, a uz pomoć kojih će i naši osnovci od 5. do 8. razreda u svojim školama početi da uče programiranje i kodiranje.

Šarčević je rekao da će program informatike od sledeće školske godine biti veoma ozbiljan i sa mnogo elemenata programiranja, pa će mBot roboti biti od velike važnosti đacima.

Akcija je pokazala da su želja za znanjem i bitka za znanje deo istog procesa. Verujem da će i druga faza biti uspešno realizovana, poručio je Šarčević.

Direktor Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić najavio je da već u drugoj polovini aprila počinje takmičenje pod nazivom “KODigranje”, kada će se i videti prvi rezultati upotrebe mBot robota i uspešnost obuka.

Nakon podele robota u prostorijama Naučno-tehnološkog parka na Zvezdari održana je obuka nastavnika za korišćenje mBot robota kao nastavnog alata.

.srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!