Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

U Valjevu od 8. oktobra imunizacija protiv gripa vakcinama Instituta “Torlak”

Portal "Lepa reč Valjeva" objavio je da od sutra u holu Centra za kulturu počinje i vakcinacija protiv sezonskog gripa vakcinama Instituta "Torlak"

Grad Valjevo preko portala “Lepa reč Valjeva” obaveštava građane da od sutra počinje imunizacija protiv sezonskog gripa.

Vakcinacija će se sprovoditi na punktu u holu Centra za kulturu, a koristiće se vakcine Instituta “Torlak”.

Vakcina nije namenjena starijima od 65 godina starosti.

 

Obaveštenje prenosimo u celosti:

U holu Centra za kulturu Valjevo sutra će početi imunizacija protiv sezonskog gripa vakcinama domaćeg instituta „Torlak“.

U pitanju je trovalentna vakcina, koja sadrži tri soja virusa prognoziranih za ovu sezonu, a namenjena je uzrastu od 18 do 65 godina.

Dakle, stariji od 65 godina ne mogu primiti ovu vakcinu.

Dom zdravlja Valjevo je u prvoj isporuci dobio 1.350 doza Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Davaće se isključivo na vakcinalnom punktu u holu Centra za kulturu i biti razdvojene od davanja vakcina protiv KOVID-19.

Zainteresovani sugrađani će na vakcinalnom punktu imati konsultacije sa lekarom, koji će proceniti da li su trenutno u zdravstvenom stanju da prime vakcinu protiv gripa. Vakcinu ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

Preporučeni razmak između vakcine protiv korone i vakcine protiv sezonskog gripa je minimum dve nedelje.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!