Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

U Valjevu otvoren 1. Internacionalni umetnički festival „VAUS 2019“

Prvi Internacionalni umetnički festival „Valjevske umetničke svečanosti- VAUS 2019“, otvoren je sinoć  srpsko-ruskom izložbom „Iza boja“ na Kuli Nenadovića. Festival će trajati do 27. avgusta do kada će se održati seminari harmonike, koncerti i predavanja o harmonici, muzici, slikarstvu. U saradnji sa profesorima i umetnicima iz Srbije i Ruse, naš sugrađanin Aleksa Mirković, dobitnik prestižnih  nagrada na takmičenjima harmonikaša i dobitnik nagrade grada Valjeva, organizovao je ovaj Festival „VAUS“, čiji je upoznavanje valjevske publike sa umetnicima iz drugih zemalja, ali i iz naše zemlje.

Član Gradskog veća za kulturu, Dejan Bogojević je rekao da je pokrovitelj Festivala grad Valjevo, koji  je pokazao izuzetnu otvorenost i pomoć mladim ljudima koji prvi put organizuju nešto ovako:

-Narodni muzej Valjevo, Centar za kulturu, Poljoprivredna škola, svi su to zaista prihvatili  najdobronamernije i  pomogli im maksimalno. Značajna je naravno saradnja sa ljudima iz inostranstva, u ovom slučaju su to umetnici, odnosno muzičari iz Rusije i jedna slikarka iz Rusije koja večeras izlaže ovde na Kuli. Veoma je značajno jer će doći do razmene i naši umetnici će sigurno otići i predstaviti naš grad, umetnost i kulturu. organizatori su mladi, puni entuzijazma, kreativni i imaju dobre saradnike, što je jako bitno, a mi starije kolege ćemo im u svakom slučaju pomoći, kao i grad Valjevo.

Foto: Željko Bošković

Nakon otvaranja izložbe, na kojo su izložene slike Eline Adršine, Marije Bramasole, Jelene Lazarević, Dejana Bogojevića i Katarine Ostojić, valjevskoj publici predstavio se umetnik na harmonici, Artur Adršin.

Trio „Šarm“ u kome se pored ovog mladog umetnika nalaze još i Vladimir Stupnjikov, Arkadij Škvorov nastupiće večeras (petak, 23. avgust) u Art holu Centra za kulturu u 19.30 časova. Pre toga će u narodnom muzeju biti održan seminar za harmoniku, a internacionalni master klas harmonike će održati dr Zoran Rakić  i Danijela Rakić, koja je ujedno i direktor Festivala VAUS.  Predavanja će održati Nataša Kristić, najomiljeniji profesor u Srbiji i dr Ljubomir Lukić, koji proučava konstrukciju i akustiku savremene  harmonike, o čemu je napisao i monografiju.

Foto: Željko Bošković

S.R.

Prikaži više
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!